Az égig érő szivar

Vigyázzon velem, kedves olvasó, nem egészen arról fogok írni, amit lát. Arról is persze, de előbb valami másról, ami itt a képen a háttérben látható, a jobb oldali daruoszlop mellett, a távolban. Arról lehet ugyanis ráismerni a helyszínre, ahol járunk. Igen, Budapest határában, Lakihegyen.

Az a kis rombusz, ott meszsze ugyanis a mi "Eiffel-tornyunk", az "égig érő szivar", a 314 méteres lakihegyi rádió adótorony. Amikor 1933-ban átadták, Európa legmagasabb építményének számított, s máig a magyar rádiózás jelképe: a rádió emblémáján az M és az R betű között a lakihegyi nagytorony sematizált rajza látható.

A második világháborúban ledöntötték, de roncsaiból újraépült. Le akarták bontani a nyolcvanas években is, amikor már az új, solti adó sugározta helyette a Kossuth rádió adását, de akkor a városvédők közbeléptek, s nem engedték megsemmisíteni. A "szivar" ipari műemlék lett, ma is áll.

Ez a kép 1967-ben készült, tőle nem messze, Halásztelken, ahol a lakihegyi adóhoz kapcsolódó kisebb tornyot állítottak épp fel. 1967-68 folyamán kapacitásnövelő felújítást végeztek a Csepel-szigeti adón, abból a célból, hogy megszűnjenek az ország területén a vételi fekete foltok.

A kisebb települések tíz, a városok húsz százalékában ugyanis addig nem lehetett jól fogni a Kossuthot, s még több helyen volt rosszul fogható a Petőfi. A fekete foltokat főként az okozta, hogy az európai országok már nem tartották be az 1948-as koppenhágai egyezményt, s túllépték a nekik előírt adóteljesítményeket, ezzel elnyomva, zavarva a hazai műsorszórást.

Sürgősen növelni kellett tehát a mi adóink teljesítményét és számát. Átalakításokat kellett végezni a 314 méteres "nagy szivaron" is. Ki kellett cserélni a torony kerámia talpszigetelését, s ehhez nagy bravúrral felemelték az 520 tonnás vasszerkezetet. E felújítás alkalmából szerelték le a toronycsúcs villámok lyuggatta, régi gömbjét is, amely jelenleg a Postamúzeumban csodálható meg.

És most az itt látható, 86 méteres antennáról: 1967. október 13-án állították fel, tulajdonképpen egy antennapár egyik tagjaként. A Petőfi műsorának szórása miatt volt rájuk szükség. "Iránysugárzással" továbbították róluk az adást Budapestre. Ma is megvannak, bár az egyiket - tán éppen ezt - visszabontották
54 méterre, tudtuk meg Orosz Ákos állomásvezetőtől.

A rendszerváltás után erről ment a Calypso. Most üzemen kívül van, a társa pedig mobiltorony lett, vagyis a telefóniát szolgálja.

Tartozik Lakihegyhez egy régi, 117 méteres antenna is, még az is üzemel - itt szintén a háttérben (a lelógó vezeték mellett) látható. Az öreg "szivar" pedig köszöni, megvan: 2006-ban felújították, jelenleg ipari órák működéséhez szükséges markerjeleket sugároz. Sőt évente négyszer ismét rádiótoronyként üzemel. Amikor a solti adót karban tartják, egy-egy napig innen szól a Kossuth.

Az írás és a kép a nol.hu Kultúra rovatában vasárnaponként megjelenő Képmentő sorozat egy darabja. A szerzők a Népszabadság gazdag fotóarchívumából válogatnak.

Toronyállítás Halásztelken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.