Tárgyaláson döntenek az ír gázoló kiadatásáról

Írországban tegnap őrizetbe vették, de óvadék ellenében szinte nyomban szabadlábra is helyezték Francis Tobin Ciarant, aki 2000 áprilisában két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun.

Mint arról beszámoltunk, a férfi a vádemelés után hazautazott, és utána nem tért vissza Magyarországra, így a bíróság távollétében ítélte jogerősen három év börtönbüntetésre. Magyarország korábban is kérte Tobin kiadatását, ám az ír szabályok szerint erre csak akkor lett volna lehetőség, ha szökésben van, ám ő legálisan hagyta el az országot.

Höltz Lipót, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője kérdésünkre elmondta: miután az ír belső szabályozást az európai elfogatóparancs előírásaival összhangban módosították, a kiadatásnak már nem feltétele a szökés. Így szeptemberben a magyar hatóságok ismét elfogatóparancsot adtak ki ellene, és a gázolót ennek nyomán vették őrizetbe Írországban. Bár óvadék fejében elengedték, számára igen szigorú magatartási szabályokat írtak elő: hetente háromszor jelentkeznie kell, és az útlevelét is bevonták. További sorsáról a november 25-i tárgyaláson várható döntés.

Az ügyben a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a börtönbüntetést Tobin hazájában hajtanák végre, ám erre Höltzl Lipót szerint nincs jogi lehetőség. A magyarázat: a hatályos szabályok szerint csak akkor kerülne Írországban rács mögé, ha a börtön elől megszökött volna. Ezért az ír férfi kizárólag abban az esetben ülheti le a kiszabott három évet, ha kiadják, amire most elég nagy valószínűséggel sor kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.