Mindent megtesznek a magyar hegymászók megtalálásáért?

A kínai külügyminisztérium illetékese ígéretet tett arra, hogy a szecsuani hegyimentők folytatják a magyar hegymászók utáni kutatást. Budapestről ketten indulnak a helyszínre.

Kusai Sándor magyar nagykövet tegnap délután a kínai külügyminisztériumban felkereste az európai ügyekért felelős főosztályvezetőt és miután megköszönte a kínai fél eddigi erőfeszítéseit, tolmácsolta a magyar kormány, a Külügyminisztérium és a hozzátartozók kérését, hogy minden lehetséges eszközzel folytassák a keresést, amíg a legkisebb esély is van még a magyarok megtalálására. A magyar misszióvezető ígéretet kapott a kutatás folytatására.

Az MTI szerint a kínai külügyminisztériumi tájékoztatás során elhangzott, hogy a mentőcsoport eddig öt alkalommal volt fenn a hegyen, ahol az alaptáborban megtalálták a magyarok hátrahagyott felszerelését, és mintegy ötezer méteres magasságban a rendelkezésükre álló technikai felszereléssel, nagy erejű távcsövekkel nyomkutatást végeztek, de nem jutottak eredményre. A 4-6 tagú keresőcsapat hamarosan ismét mászni kezd. Ezúttal egy másik útvonalon, új irányból igyekeznek megközelíteni azt az 5200-5400 magasan lévő területet, ahol a magyarok eltűnését, fellelhetőségét valószínűsítik.

A nagykövet szerint a kínai hadsereg számára jelenleg rendelkezésre álló helikopterek - az aerodinamikai sajátosságok miatt - legfeljebb 4000-4200 méter magasságban tudnak repülni, az pedig az alaptábor szintje. Kusai Sándor azt is elmondta, hogy korábbi információkból tudni lehet, hogy az előrejutást a kritikus szakaszon mintegy ötszáz-ezer négyzetméteres jégomlások akadályozzák.

Lapunk információi szerint a hegymászók családtagjai úgy döntöttek, amíg bizonyosat nem tudnak, nem nyilatkoznak. A szülők úgy érzik, hogy a kínai hatóságok nem tesznek meg mindent az eltűntek felkutatására. Nem értik, hogy miért akkor függesztették fel a keresést, amikor megjavultak az időjárási viszonyok. (Az eltűnt magyar hegymászókat kereső csapat hétfőn 5000 méteres magasságig jutott, de a környéken nem találtak nyomokat, és visszatértek. Úgy látták, hogy az 5300-5500 méteres magasságban látható jégomlást nem tudják leküzdeni, azt a jelenlegi technikával nem lehet megmászni.)

Kollár Lajos, a "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat vezetője lapunknak elmondta, a tervek szerint a lehető legrövidebb időn belül az egyik eltűnt hegymászó testvérével Szecsuanba indul egy kiváló hegymászó. Ha minden sikerül, akkor talán már szombaton, de legkésőbb vasárnap a helyszínre érkezhet a két magyar - a hegymászó a számos sikeres expedícióban részt vett Mécs László lehet. Az ő feladata a kutatás segítése lesz.

Meddig kutatnak a hegyimentők? Kollár Lajos szerint addig, amíg van remény. "Amíg nincs bizonyosság, addig kutatni kell, akkor is, ha a józan ész mást diktál."

A négy magyar hegymászóról utoljára október 22-én érkezett hír.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.