Sötétségbe borult Rio és Sao Paulo

Este tíz körül kedden elsötétült több brazíliai város: az óriási áramszünet órákig tartott. A közlekedési káoszon kívül nagyobb kár nem érte a településeket, ám harmincmillióan maradtak áram nélkül.

Tegnap reggelre helyreállt az áramszolgáltatás Brazíliában, de megkezdődött a vita arról, hogy ki a felelős a többórás áramszünetért. A dél-amerikai ország több tartománya, köztük Sao Paulo, a 2016-os olimpiát rendező Rio de Janeiro, a főváros Brazíliaváros, valamint a szomszédos Paraguay egy része is sötétségbe borult. Sao Paulóban és Rióban is leállt a metróközlekedés, az utasok kénytelenek voltak a sínek mellett viszszaaraszolni az állomásokra. Az utcákon nem működtek a közlekedési lámpák, kialudt a közvilágítás, de masszív rendőri jelenléttel sikerült fenntartani a rendet. Harmincmillió ember maradt áram nélkül, ám kisebb közlekedési káoszon kívül nagyobb tragédiák nem történtek. - A brazilok egy része felkészült a kisebb-nagyobb áramkimaradásokra - mondta lapunknak Misi Gyula, hazánk Sao Puoló-i konzulja. A nagyobb irodaházaknak, lakóparkoknak saját aggregátora van, amely ilyenkor az alapszolgáltatást (lift működését, helyi világítást) tudja biztosítani. Mivel az áramszünet este tízkor kezdődött, alapvetően nem akadályozta a Sao Pauló-iak életét, akik sötétedés után - főként a 12 milliós nagyváros rossz közbiztonsága miatt - amúgy sem nagyon mozdulnak ki a kerületükből - mondta a konzul.

Az áramkimaradás okát egyelőre találgatják. Először a brazil-paraguayi határon levő Itaipu vízi erőműre gyanakodtak: a világ második legnagyobb vízi erőműve adja az ország áramellátásnak 20 százalékát, és látja el a környező országok egy részét is. Ám az első vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a hiba inkább a közvetítőhálózatban lehetett. - Hasonló nagy áramszünetre legutóbb a kilencvenes években volt példa, akkor valóban a vízi erőművel volt gond: egyszerűen túl kevés eső esett, és nem volt elegendő víz. Most azonban nem ez a helyzet: az erőmű környékén heves viharok voltak, amelyek fákat döntöttek ki, ezek rongálhatták meg a vezetékeket - állította az ország energiaügyi minisztere.

Nyugat-Európában 2006 novemberében a hálózatok túlterheltsége miatt Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Belgiumban volt áramkimaradás. Az USA-ban és Kanadában 2003 augusztusában sötétültek el az utcák: 55 millió ember maradt áram nélkül. Olyan nagyvárosok borultak sötétségbe, mint New York, Toronto és Ottawa. Az ok akkor is a hálózat túlterheltsége volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.