Reménytelen táblavadászat

Tucatjával találhatók egymásnak ellentmondó, értelmezhetetlen, vagy a KRESZ szerint nem is létező táblák a hazai utakon. Októberben országos táblavadászatot hirdetett az ORFK a felesleges, a közlekedőket zavaró, értelmezhetetlen táblakombinációk felkutatására. Egy hónap alatt 715 bejelentés érkezett, melyek közül 450-et a rendőrök is jogos panaszként értékeltek; egyirányú utca és behajtani tilos tábla egy oszlopon, avagy parkolóövezetet jelző tábla behajtani és megállni tilossal együtt..., hogy a KRESZ-ben nem létező táblakombinációkról már ne is beszéljünk.

Óberling József ezredes, az ORFK közlekedési főosztályvezetője szerint a legtöbb "kint felejtett" és emiatt más tábláknak, olykor a közlekedési szabályoknak és a józan észnek is ellentmondó táblát önkormányzati kezelésű utakon találni. A rendőrség számára sok esetben már az is megoldhatatlan feladatot jelent, hogy megtalálja azt az illetékest, akinek felhívhatnák a figyelmét a rosszul kitáblázott utakra.

Bács-Kiskun megye: örökparkoló utca?

- Az esetek többségében sejthető, hogy milyen veszélyre szerették volna felhívni az autósok figyelmét - mondta Óberling. - Csakhogy a közlekedési tábláknak egyértelműeknek kell lenniük. Ezért jogszabály írja elő a közútkezelőknek, hogy minden évben vizsgálják felül a kihelyezett tábláikat, az útburkolati jeleket és a forgalomszervezési döntéseiket.

A rendőrség legfeljebb levelet írhat, és kérhet, nem kényszerítheti az útkezelőket a jogszabály betartására, az olykor veszélyes helyzeteket teremtő táblaerdők és ellentmondásos "utasításokat" adó táblák "kigyomlálására" - mondta Óberling. A rendőrség a táblavadász- akció bejelentéseit átadja az illetékes önkormányzatoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.