Himalája: még négy napra lehet élelmük a magyaroknak

Két tibeti hegyimentő is bekapcsolódott a Kelet-Himalájában eltűnt magyar hegymászók kutatásába. A tapasztalt hegyimentők munkáját a rossz időjárás akadályozza.

A következő négy-öt napban megtudhatjuk, hogy mi történt a magyar hegymászókkal - mondta lapunknak Kollár Lajos, a "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciósorozat vezetője. Hiszen addig még kihúzhatják élelemmel, de azt követően elfogynak a készleteik. A tapasztalt hegymászó szerint elképzelhető, hogy a négy magyar felért a csúcsra, de visszafelé egy másik utat kellett választaniuk, s ezért nem találják őket. Talán egy hegyomlás elzárta az útjukat, csapdába estek, s ezért nem jutnak tovább.

Kollár Lajos egy Budapesten dolgozó kínai újságírótól, Liu Zentől tudja, hogy a helyszínre érkezett két tibeti hegyimentő tegnap 4800-5000 méteres magasságba jutott, de vissza kellett fordulniuk a rossz időjárás miatt. Hasonló ok miatt nem vezetett eredményre a helikopteres kutatás sem. Információi szerint a kínai mentők komolyan veszik a feladatot, profi mentőcsapatot hoztak össze, de a kedvezőtlen időjárás őket is akadályozza. Az biztos, hogy tragédia nyomaira nem bukkantak.

Október 22-én ez volt az utolsó két bejegyzés az expedíció honlapján:

Kata: "Ma utkeresés volt az é falban. 5500mig ok, tovabb kérdéses. Mindenki jol van."

Vera: "Eszaki falrol visszapattantunk egyelore, fiuk 5500-ig jutottak, de onnan nincs tovabb. Kozben megint bejott a kod es a havazas, nem is latni, merre kene menni. Ujabb varakozas. Mindenki jol van."

A bejegyzés azért fontos, mert a területről október 22. előtt, majd október 23-án készített felvételek arról tanúskodnak, hogy a magyarok által mászott úton volt egy hegyomlás. Ott történhetett valami. Kollár Lajos szerint csodák mindig voltak és lesznek, de ahogy telik az idő, úgy lesz egyre kisebb az esélye annak, hogy életben találják a hegymászókat. Több mint két hete nem érkezett hír róluk.

A négyfős csoport a Kollárék által használt műholdas telefont is magukkal vitték, de azt Kínában nem kapcsolták be, illetve arról nem kezdeményeztek hívást. Ha ezt megtették volna, akkor - hiszen a műholdas rendszer harminc napig tárolja az adatokat - meg lehetett volna állapítani a hívás pontos helyét.

Csúcstámadás előtt: október 22-én készült a felvétel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.