Utolsó idei hajrá a szép téli gyepért

Még mindig nem csökkennek a kerti munkák, egy szelesebb, fagyosabb nap után ajánlott levelet söpörni, de még van idő az elmaradt fűnyírás pótlására, amit nem érdemes elspórolni, különben hónapokig elhanyagolt látszatot mutat az egész évben ápolt kert is.

Hiába fagyosak már az éjszakák, még akad ilyenkorra is munka a kertben. Ha a szélben és a napsütésben délutánra megszárad a fű, még egyszer le lehet vágni. Ez azonban csak ott ajánlott, ahol 6-8 centinél hosszabbak a fűszálak és sok a kétszikű gyom. Az ilyen helyeken a csúf, kusza gyepet lehet egész télen nézni, ha elmarad az utolsó nyírás. A fűnyírót már magasra kell állítani, hogy 5-6 centis szálakat hagyjon. Ebben a magasságban a kés éppen csak érinti, tetejezi a nyárvégi, őszi felülvetés zsengéit. Ha időben kerültek a magok a földbe, akkor a nagyobb fagyok beálltáig a kis csomók kezdeményei már kialakultak, és megkezdődött a bokrosodás.

Az utolsó nyírás után a fűnyírót érdemes alaposan megtisztítani és télire felkészíteni. Az elektromos gépekkel a pucoláson kívül sok teendő nincs. Jótékony hatása van, ha a forgórészt valamilyen, vékony olajat tartalmazó spray-vel befújják. Ha a flakonhoz tartozik szívószálszerű adapter, akkor ezzel a motor szellőzőnyílásaiba is lehet fújni. A robbanómotoros készülékeknél a tisztítás mellett - ha négyütemű a berendezés - ajánlatos egy olajcserét elvégezni, majd a gyertyát kicsavarva a tárolóhelyre cipelni a fűnyírót. Nem árt az sem, ha a lelkes gépész télen, havonta egyszer, a kicsavart gyertya mellett, a berántómadzaggal néhányszor megforgatja a főtengelyt.

Ha egész évben harmonikusan táplálták a gyepet, akkor télre már nincs szükség külön trágyára. De meghálálják a fűfélék, ha ilyenkor foszforban és káliumban gazdag műtrágyát kapnak. Ezek a kevésbé mozgékony tápanyagféleségek a talajba beágyazódnak, és az enyhébb időszakokban, vagy tavasztól már a növények számára elérhető közelségbe kerülnek. Akinek a pénztárcája bírja, vásárolhat téli gyepkondicionáló trágyát is. Igen jó a hatása, de tapasztalataim szerint gyakran felesleges pénzkidobás.

Télen általában fagyott a talaj és a gyep is, mégis vannak olyan helyek, amelyeket használunk. Az ilyen "rálépő" helyekre is érdemes kisebb-nagyobb járdát, járólapot, impregnált fatipegőt kihelyezni. Sokszor segít az egyszerű műanyag gyeprács is. Ezeket még nem késő most a talajba erőltetni.

Nem késett el az sem, aki a betontipegő kirakásával még adós. A betonlapok készítése, ha nem nagy felületről van szó, különösebb gyakorlatot nem igényel, így nem kell a szakiparosokkal huzakodni. A barkácsáruházak is forgalmaznak kész betont. Pár méter hosszú, vékonyabb betonvasra, néhány nagyobb kavicsra és kötöződrótra is szükség van a betonozáshoz. Ezután csak ki kell ásni a 15-20 centiméter vastag alap helyét. Az alap szélétől - a közepe felé - 15 centiméter távolságra, a peremvonalát követve meg kell hajlítani a betonvasat - ez befelé koncentrikusan többször megismételhető. E vasrendszert a kötöződróttal össze kell kötni, majd következik a kész beton keverése. Egy nagyobb lavórban előállítható a tökéletes beton, amelyet az alapba kell önteni, s ebbe helyezni a vasalást úgy, hogy alul és felül ne lógjon ki. Ezekután a nagyobb kavicsokat úgy kell a még képlékeny betonba helyezni, hogy ezeken nagyjából a talaj síkjában felfeküdjön a pormentesre mosott járólap. A kavicsok beállításakor arra érdemes ügyelni, hogy légrés ne maradjon a járólap és a híg beton között. Ezekután már csak néhány napot kell várni, hogy a tökéletesen megszilárdult kilépő használható legyen.

A jövő héten a télen is díszlő növényekről írunk.

Nem érdemes a gyepen hagyni a lehullott leveleket

 

Mintha varázslat történne: a fagyos éjszakák földre parancsolják az idén sokáig fennmaradt leveleket. A díszkertben gyorsan el kell takarítani a gyepet fojtogató leveleket, a legjobb, ha komposztálják, vagy olyan helyet találnak nekik, hogy a szorgos talajlakók néhány hónap alatt felfalhassák. Mert néhány hónap alatt ezek tüntetik el az avart. A levélsöprögetésnél divatos szerszámmá vált a lombporszívó, de ettől nem szabad túlságosan sokat várni: a nedves vagy hosszú, összetett levelekkel nem, vagy csak nehezen birkózik meg. A használati útmutatókban hiába keresik, nem találják meg azt a passzust, amely arról szól, hogyan lehet a dió- vagy az ecetfa levelét egy ilyen készülékkel összeszedni. Ezzel kár is kísérletezni, mert a szívós levelek hamar eltömik a levéldaráló szerepét betöltő ventilátor házának a szellőzőréseit.

A lombszívó akkor működik jól, ha bőven van mit szívni. Ezért előbb kupacba kell söpörni, vagy a fúvó fokozatba kapcsolt géppel terelgetni a leveleket, s csak utána próbálkozni az intenzív szívással.

Ilyenkor mutatja legszebb színeit a kert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.