Uzsorakölcsön százszázalékos kamatra

A vádirat szerint több mint félszáz rászoruló, dél-baranyai ember életét keserítette meg uzsorakölcsönökkel és fenyegetéssel a 44 éves Gy. László, aki jelentős vagyonra tett így szert: tizenkét esetben megszerezte az adósok házát vagy más ingatlanát.

A pécsi bíróságon szerdán megkezdődött a zsarolással, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel és okirat-hamisítással vádolt Gy. László büntetőpere. A nyomozó hatóság vizsgálata megállapította, hogy a siklósnagyfalui férfi 1996. és 2008. között rendszeresen kölcsönt adott a helybéli és a környező települések rászoruló lakóinak. A magánkölcsön kamata havi 50-100 százalék volt. A sértettek a rendőrségen azt vallották, hogy Gy. László mindig a kamattal megemelt öszszegről írta meg az adósságlevelet. Több sértett azt állította, hogy Gy. László gyakran valótlan összegű tartozásról állított ki papírt, s az adósokat halálos fenyegetéssel és verőemberek jelenlétével bírta rá az elismervény aláírására. A tárgyalás első napján az ügyész elmondta, hogy Gy. László a kölcsönök révén jelentős vagyonra tett szert, és tizenkét esetben megszerezte adósainak házát vagy más ingatlanját. A vádirat 45 esetet lát bizonyíthatónak, s ezekért a bűncselekményekért a bíróság akár 12 évet is kiróhat a vádlottra.

A bíróság tegnap kihallgatta Gy. Lászlót, s a férfi tagadta a terhére rótt vádakat. A tárgyalás a jövő évben folytatódik, s akkor idézik be az ügy sértetteit és tanúit. A férfi a nyomozás kezdete, vagyis 2008 júliusa óta előzetes letartóztatásban van, s a bíróság nem lát okot ennek megszakítására.

Gy. László egyébként 2006-ban jelöltette magát falujában polgármesternek, de a választáson kevés szavazatot kapott. Siklósnagyfalun már akkor is sokan azt mondták, hogy Gy. László uzsorakölcsönökből él, s ezzel tucatnyi családot tett tönkre. Akkor emiatt még nem folyt ellene eljárás, de később feljelentette őt Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere. Mali harcot indított a dél-baranyai falvak elszegényedett lakóinak életét megkeserítő uzsorások ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.