Amerika szavazott: már csak nyolc megyében lehet a bordély

Az amerikaiak nem csak választott tisztségviselőkről szavaztak, tegnap a mindennapi életet érintő néhány kérdésről is döntöttek.

Immár egyetlen szövetségi állama sincs az USA-nak, ahol annak teljes területén törvényes lenne a prostitúció, miután Rhode Island kormányzója aláírta a bordélyházak tilalmát rögzítő rendelkezést. Mindössze Nevada állam nyolc megyéjében működhetnek ezentúl ilyenek szabadon - de a közvélekedéssel ellentétben éppen Las Vegasban nem. 48 államban az üzletszerű kéjelgés minden formája tiltott, és az adott államtól (is) függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek számít.

November első keddjén az amerikaiak szokás szerint nemcsak választott tisztségviselőkről, de a mindennapi életet érintő néhány kérdésről is döntöttek. A válság sújtotta Ohióban több ezer munkahely reményében népszavazáson hagyták jóvá kaszinók létesítését. A tervezett négy játékbarlangból kettőt Amerika egyik legjobb kosárlabdacsapata, a Cleveland Cavaliers tulajdonosa működtet majd.

A tavalyi, kaliforniai fiaskó után eközben újabb jelentős vereséget könyvelhettek el a melegszervezetek. Noha az északkeleti országrészt, Új-Angliát a legliberálisabbnak tartják, Maine állam polgárai - miközben éppen rábólintottak az orvosi célú marihuánára - érvénytelenítették az azonos neműek házasságáról májusban már elfogadott helyi törvényt. A homoszexuálisok házassága így az USA öt államában marad törvényes, míg New Yorkban és Washington fővárosban a másutt kötötteket ismerik el.

Az északnyugati Washington államban eközben jóváhagyták az egyneműek élettársi kapcsolatának kiterjesztését a házassággal azonos jogokkal, de kikötve, hogy az nem házasság. A maine-i a 31. eset Amerikában, hogy népszavazás veti el a melegházasságot, ellenkező értelmű döntés még sehol nem született referendumon, csak helyi jogszabály vagy bíróság révén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.