Mindennaposok az orvosok elleni támadások a pszichiátrián

Két helyen megszúrta az ápolót egy a pszichiátriára szállított fiú, miután a mentők bevittek a miskolci kórházba. A támadás az osztály vezetője szerint mindennapos, a súlyos betegek és a részegek ellátása itt egyetlen szakorvossal, biztonsági segítség nélkül folyik.

Késsel megszúrta egy beteg az ápolót a miskolci pszichiátrián. A szerda éjszakai ügyeletbe hozta a mentő a 17 éves, hallucináló fiút. A miskolci kórházban egy fiatal, rezidensként dolgozó doktornő közölte, hogy bent kell maradnia az osztályon. A beteg erre bicskát rántott, karján és a szegycsontjánál megszúrta az ápolót. Őt a megyei kórházban ápolják, nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel, a támadó rendőri őrizetben van.

Az osztály vezetője szerint a támadások nem ritkák a pszichiátrián. Az ember- és eszközhiány nehezíti, súlyosbítja a helyzetet.

Dr. Tűzkő Judit például egyedüli szakorvosként vezeti a miskolci MISEK Kft. pszichiátriai osztályát, amely 630 ezer lakos ellátásáért felel. Ő egyedül hívható éjjel-nappal, az év minden napján mind a fekvő, mind az ambuláns betegek, illetve részegek ellátása ügyében.

A tragikus estén egy fiatal rezidens - vagyis szakorvos gyakornoknő - volt ügyeletben és látta el a támadót. Van, hogy ugyanennek a pszichiáterjelöltnek egy este akár 5 agresszív embert kell kezelésbe vennie.

- Egy ügyeletben átlagosan 15, de van, hogy 20 sürgősségi esetet is kapunk. Miután a detoxikálást is mi végezzük, van, hogy közülük 10 részeg, és 5 agresszív is. Vagyis egyetlen orvosnak, orvosjelöltnek két ápolóval, bármiféle rendőri segítség nélkül kell megfékeznie, nemegyszer dühöngő betegeket - mondja a doktornő. A miskolci régió az egyik legrosszabb helyzetben lévő térség, de szakemberek, illetve eszközök, háttér tekintetében az egész országban kritikus a helyzet.

Dr. Németh Attila, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium most leköszönt elnöke szerint biztonsági eszközök szinte sehol sincsenek, ahogy az agresszív, akár bűnöző betegek felvételéhez szükséges helyek sem.

- Minimum egy vészcsengő és a közelben biztonsági segítők kellenének az ilyen helyzetek gyors megoldására, ahogy a pszichiátrián a magas biztonságú osztályok kiépítése is elengedhetetlen lenne. Emellett a túlzsúfolt, súlyos szakemberhiánnyal küzdő osztályok növelik a veszélyes betegek előfordulásának kockázatát - mondja a volt elnök. - A félig gyógyultan kikerülő betegek ugyanis szinte törvényszerűen visszakerülnek akár egy-két hónapon belül, vagyis nagyobb eséllyel válnak rövid időn belül, a betegségük visszatérésével újra agresszívvá.

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint, ha ennek csak a fele is igaz, már az tarthatatlan és abnormális állapotokat jelez. Nyilvánvaló, hogy így nem lehet betegeket gyógyítani. Az pedig, hogy mit keresnek az alkoholmérgezéses, részeg betegek a pszichiátrián, végképp felfoghatatlan. Radó Iván szerint itt azonnali intézkedésre van szükség. Ezért jelentést tesz az Országos Pszichiátriai Központnak az ügyben. Az elnök szerint mindezek mellett az a biztonsági minimum, hogy egy ilyen osztályon ügyeletben, legalább egy férfi legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.