Újabb menekültek holttestét találták meg a Tiszában

A szerbiai hatóságok tájékoztatása szerint szombat délután egy kisgyermek, valamint egy férfi holttestét találták meg a Tiszában - közölte a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A holttestek azonosítása folyamatban van. Az elhunytak valószínűleg a koszovói határsértőkkel október közepén történt tiszai vízi baleset áldozatai.

Eddig összesen nyolc - a Tisza magyar oldalán egy férfi, szerbiai oldalán pedig három női, két gyermek és két férfi - holttestet találtak a szerencsétlenség óta. Mint beszámoltunk róla, október 15-én egy koszovói férfi jelentkezett a hatóságoknál, hogy két gyermekével a folyón kelt át, hogy Szerbiából illegálisan Magyarországra jusson. Eközben a gyerekek életveszélyesen kihűltek. A férfi beszámolója szerint egy 15-18 tagú csoport tagjaiként akartak átkelni a Tiszán. Csak ő és gyermekei maradtak életben a többiek azonban a vízbe vesztek.

Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a szerbiai partnerrel együttműködve nyomoz. A rendőrség keresni kezdte a vízbe borult vízi járművet, a férfi által említett emberek holttestét. Sokáig nem találtak semmit, és nem is hittek az albán férfinak.

Azután Szerbiában október 18-án a halászok egy női holttestet találtak Martonos mellett. Azonosításakor kiderült, ő a két kihűlés határán álló, de szerencsésen megmenekülő kisgyermek édesanyja. Ekkor már - a szegedi rendőrök kérésére - speciális magyar kutatócsoport is bekapcsolódott a keresésébe: a szolnoki katonai búvárok is részt vállaltak a munkából. Még aznap egy férfi holttestét hozták a felszínre. Később pedig Szerbiában emeltek ki újabb holttestet a Tiszából.

A nyomozás is kiterjedt, az Európai Unió rendészeti és igazságügyi missziója - az EULEX - is eljárt a Tiszába fulladt koszovói albánok ügyében.

Mint emlékezetes, Cristophe Lamfalussy, az EULEX sajtóirodájának vezetője szegedi tudósítónk kérdésére elmondta: a koszovói rendőrség egy bűnszervezet nyomára akadt, miután jelentkezett az ottani hatóságoknál egy férfi azzal, hogy ő is tagja annak a bűnszervezetnek, amely a magyar-szerb határon szerencsétlenül járt albánok illegális utazását szervezte. A férfi átadta a koszovói rendőrségnek azt a pénzt, amit a kivándorlók az utazásuk előtt letétbe helyeztek nála annak garanciájaként, hogy kifizetik a csempészszervezetek által kért összeget, miután NyugatEurópában jövedelemhez jutnak. A nyomozás eddigi adatai szerint családonként
6-8 ezer eurót kellett letétbe helyezniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.