Új vírus: válsághelyzet Ukrajnában

Tíz nap alatt körülbelül negyvenezer embert megbetegített Ukrajnában az új influenza vírusa. Harmincan meghaltak. A csaknem ezer intenzív ellátásra szoruló fele gyerek. Ukrajna nemzetközi segítséget kért, mert a jelek szerint nem tud megbirkózni a járvánnyal - tájékoztatta lapunkat Falus Ferenc tiszti főorvos.

Az adatok azt mutatják, hogy a kicsik rosszabbul reagálnak a vírusra, jóval gyakrabban kerülnek súlyos légúti tünetekkel az intenzív osztályra, mint a felnőttek. Az ukrán kormány három hétre bezárta az összes oktatási intézményt, elhalasztatta a nyilvános rendezvényeket a H1N1-vírusfertőzések miatt. Kilenc megyében karantént vezettek be, ezeken a helyeken nem tarthatnak tömegrendezvényeket, korlátozzák a lakosság mozgását, utazásait. Két ukrán megyében az orvosok negyede is ágynak dőlt. Lembergben a betegek ellátását már orvostanhallgatók is segítik. A kormány a határőröket maszk viselésére kötelezte, ugyanis nekik fokozottan figyelniük kell a határt átlépő utasok egészségi állapotát. Azokat, akiken észlelik az új influenza tüneteit, azonnal egészségügyi intézménybe kell irányítaniuk.

Aggasztónak ítélte az Ukrajnában kialakult járványügyi helyzetet lapunknak Falus Ferenc tiszti főorvos, aki szerint Magyarországon egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre. Ugyanakkor úgy véli, hogy a járvány ukrajnai robbanásából az is következik, hogy az új vírus nemcsak nyugatról, hanem keletről is ideérhet. Mint mondta: az ukrán-magyar határ mentén élők oltásához megvan a vakcina. Arra kéri az ott élőket, hogy mielőbb kérjék az oltást. Közölte azt is, hogy fokozottan ellenőrzik a rendőrök és a határőrök oltását.

Az ÁNTSZ több mint 1,4 millió vakcinát szállított ki a szolgálatokhoz, az egészségügyi intézményeknek és a kritikus infrastruktúrában foglalkoztatottaknak. Az oltóorvosok több mint nyolcszázezer vakcinát vettek át, a több hete tartó oltási programnak köszönhetően eddig félmillió ember kaphatta meg a védőoltást. A múlt hét közepétől az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet 200 gyógyszertárnak szállította ki az oltóanyagot. Az ezt forgalmazó gyógyszertárak listája a www.eki.hu/Patika.htm honlapon megtalálható. A vakcina vényköteles, a térítési díja legfeljebb 1930 forint lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.