Rejtélyes lövöldözés a zsinagógánál

Lehet, hogy egy őrült volt. Lehet, hogy be volt tépve. Lehet, hogy zsidó volt. Nem tudjuk - mondta annak a kaliforniai szefárdi zsinagógának egy tagja, amelynek parkolójában csütörtökön rálőttek két férfira, egyelőre rejtélyes körülmények között. Egyikük sincs életveszélyben, de kórházi ápolásra szorulnak. Miközben megerősítették a környéken a zsidó intézmények védelmét, a Los Angeles North Hollywood városrészében történt támadás nyomán a rendőrség gyorsan visszalépett attól, hogy azt sugallja: gyűlöletbűntényre került sor. Őrizetbe vettek ugyan egy 17 éves, afroamerikai fiút, de később elengedték.

Az elkövető helyi idő szerint péntek délelőtt még szabadlábon volt, és indítéka is ismeretlen. Elképzelhetőnek tartják, hogy személyes bosszúról lehet szó. Feltételezik, hogy csak az egyik áldozatot akarta meglőni - és őt sem halálosan, mivel alacsonyan célzott, a másikukat pedig eltévedt golyó érte. Mindketten imaidőre igyekeztek a zsinagógába, és a támadó anélkül lőtt, hogy hozzájuk szólt volna.

- Egyikünk sem feltételezhet, illetve spekulálhat erről többet, mint hogy szokványos bűntett volt - mondta Antonio Villaraigosa, a nagyváros polgármestere, mindamellett "értelmetlen erőszakcselekménynek" nevezve a támadást. A Rágalmazásellenes Liga, nem vitatva, hogy ismeretlen az indíték, ugyanakkor rámutatott: a vallásfelekezeteket célzó gyűlölet-bűncselekmények háromnegyedét zsidók ellen követik el Los Angeles megyében. Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa elítélte a zsidó híveket ért támadást. Ha gyűlölet az indíték, a bűncselekmény pedig halálos áldozattal is jár, halálbüntetés is kiróható érte Kaliforniában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.