Évek házi őrizetben

Tavaly nyáron a brókerper másodrendű vádlottjaként nem jogerősen öt év börtönre ítélt Kerék Csaba házi őrizetének megszüntetését kéri védője a Fővárosi Ítélőtáblától. Kulcsár Attila és társai perében tavaly augusztusban sikkasztásért, pénzmosásért és okirat-hamisításért öt év börtönbüntetésre és 176 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a Fővárosi Bíróság Kerék Csabát, a sokmilliárdos sikkasztásban központi szerepet betöltő Britton Kft. ügyvezetőjét. Kerék akkor már több mint négy éve házi őrizetben várta ügyének lezárását. Azóta is házi őrizetben van.

Ruttner György ügyvéd csütörtöki keltezésű kérelmében védence házi őrizetének megszüntetését kérte a Fővárosi Ítélőtáblától. Úgy érvelt, ha a bíróság indokoltnak tartja, hogy Kerék továbbra is személyi szabadságát korlátozó intézkedés hatálya alatt maradjon, rendeljen el vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat. Ez esetben ugyanis már elhagyhatná a lakását, és dolgozhatna is. Ruttner emlékeztette a bróker-perben másodfokon eljáró ítélőtáblát, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény kötelezi a bírót: a szóban kihirdetett ítéletét 30, a szövevényes ügyeket 60 napon belül írásba kell foglalnia. A Kulcsár-ügyet ezzel szemben nyolc hónappal az ítélet kihirdetése után foglalták írásba. Azóta újabb hét hónap telt el, s még mindig nem terjesztették elő az iratokat a Fővárosi Ítélőtáblához.

Ruttner úgy véli, az eljárás ilyen nagy mértékű elhúzódása sérti Kerék Csaba tisztességes eljáráshoz való jogát, és már-már az emberi jogok megsértésének határát súrolja.

Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke a Népszabadságnak nyilatkozva (Nsz., 2009. április 7.) elismerte, hogy késett a Kulcsár-ügy ítéletének írásba foglalása. Rámutatott ugyanakkor, hogy az előírt határidő több esetben betarthatatlan.

Ruttner György kérelmében azt kérdezte: "Miért a védencemnek kell elszenvednie azokat a hátrányokat, amelyek abból erednek, hogy az eljárás - a hatályos jogszabályok szerint - törvénysértőn elhúzódott?"

Kerék Csaba egyébként bizonyos szempontból rosszabbul jár ha "csak" lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el vele szemben. Mert míg az előzetes letartóztatásban és a házi őrizetben töltött időt a bíróság beszámítja az ítéletbe, a lakhelyelhagyási tilalom alatt töltött időt nem vonják le az ítéletből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.