Újra habzik a Rába

A magyar vízügyi hatóságok azonnali tájékoztatást kértek osztrák kollégáiktól, miután a napokban ismét habképződést észleltek a Rábán Szentgotthárdnál. A szakemberek szerint a jelenség a kis vízhozam mellett az őszi természeti folyamatokkal is összefüggésbe hozható, jelentős javulást a legtöbb szennyvizet kibocsátó feldbachi bőrgyár magyar nyomásra kiépített kiegészítő tisztítóberendezésének november végi üzembe helyezésétől várnak.

Mint a magyar zöldtárca közleményéből kiderül, a magyar fél nyomon követi a Rába akcióterv teljesítését. A tervben foglaltak szerint a habzásért elsősorban felelőssé tehető osztrák bőrgyárak kiváltották, illetve jelentősen csökkentették a habzást okozó naftalin-diszolfonát felhasználását. A vízügyi szakemberek mérései és a szentgotthárdi zöldek információi szerint is javult a vízminőség, a horgászok szerint jó jel, hogy kezdenek visszatérni a folyóba az őshonos halak. Végleges megoldást azonban csak a folyó menti bőrgyárak, illetve az elhasznált strandvizet a mederbe ürítő termálfürdő átalakítása, a víztisztítás teljes körű megoldása hozhatna - esély az utóbbira van, ám az előrelépésre még néhány évig várni kell.

A Rábán az elmúlt időszakban levonult árvizek kavicshordaléka a gát alatt lerakódott, és kedvezőtlenül megváltoztatta az áramlási viszonyokat, a vízügyi hatóság ezért a tervek szerint ismét mederkotrást végez majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.