Macska-egér játék Farkaslyukon

Az idén is illegális szénbányát "nyitottak" az Ózd melletti Farkaslyukon. A Miskolci Bányakapitányság évről évre betúratja a munkagödröket, de azokat - amint hidegebbre fordul az időjárás - az ott élők újra kiássák.

A Völgyes út fölötti területen talajközelben van a szénmező, így csak egy viszonylag vékony földréteget kell lelapátolni ahhoz, hogy kinyerjék a jó minőségű tüzelőt. Ezt a lehetőséget akkor fedezték fel a helybeliek, amikor a terület tulajdonosa, az Egererdő Zrt. 2001-ben - a fatolvajok ellen védekezve - körbeárkoltatta az erdős területet, és árokásás közben előbukkant a szén. A településen nagy a munkanélküliség, a rossz körülmények között élők pedig korábban úgy csökkentették kiadásaikat, hogy a környező erdőkből hordták a tüzelőt. Ez is közrejátszott abban, hogy az erdészet jelentős erdőművelési munkákat hajtott végre a térségben, így alaposan megritkult a faállomány. A szénmező "felfedezése" óta néhány tucatnyi családnak az itt kikapart szén jelenti a tüzelőt, valamint némi mellékes jövedelmet. Egy zsák szenet 700 forintért árulnak, és mindig van rá vevő, mert aki a községben nem tud nagyobb mennyiségű szenet vásárolni, annak jól jön a házhoz szállított kis tétel.

Csakhogy ez a munka életveszélyes, hiszen mindenféle biztosítóberendezés nélkül ásnak lefelé. Jelenleg 10-12 méter magas, függőleges földfal alatt csákányoznak, a lefejtett szenet zsákokba pakolják, majd vállon lehordják a lelőhelytől 500-600 méterre található gyűjtőhelyre. Onnan kisteherautó szállítja a tüzelőt a megrendelőhöz.

Izsó István, a Miskolci Bányakapitányság vezetője - Gábor Dezső polgármesterrel együtt - a helyszínen járt, s jegyzőkönyv készült arról, amit látott. Ez minden évben így történik: a hivatal rendre megteszi a feljelentést ismeretlen tettes ellen engedély nélküli bányanyitás címen. Ennek büntetési tétele elérheti a tízmillió forintot is, ám a rendőrség eddig senkit nem ért tetten szénfejtés közben.

Gábor Dezső elmondta: ha jelentkezne egy befektető külszíni bánya nyitására, mindenben támogatnák. Mint megtudtuk, az önkormányzat évente 18 millió forintot fizet ki szociális segélyezésre, amely összeg munkahelyteremtéssel csökkenthető lenne. Amíg azonban nem változik a jelenlegi helyzet, a munkanélküliek minden lehetőséget megragadnak a jövedelemszerzésre - akár illegális bányanyitással is.

Pallagi László, a 72 ezer hektáron gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója azt mondta: macska-egér játék részesei Farkaslyuk külterületén, hiszen évente jelentős összeget kell áldozniuk a bányagödrök betemetésére.

Életveszélyben némi melegért ...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.