Baltaytis professzor házi őrizetben

Védői indítványra szerdán a bíróság megszüntette az illegális őssejtkezelések miatt nyár közepén letartóztatott Jurij Baltaytis professzor fogva tartását, egyidejűleg elrendelte a házi őrizetét - tudtuk meg Holló Gábor ügyvédtől, Balaytis védőjétől. A döntés nem jogerős, az ügyészség fellebbezett. Ennek nincs halasztó hatálya, ezért a professzort csütörtökön szabadlábra helyezik.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) júliusban azt közölte, hogy Baltaytis és társai 2007 óta magánklinikákon tiltott terápiás kezeléseket végeztek, amelyekért alkalmanként 25 ezer dollárt, azaz úgy ötmillió forintot kértek. A "gyógyítóknak" ehhez semmiféle szakhatósági engedélyük nem volt.

Az ügy a rendőrség szerint több okból is felveti a bűncselekmény gyanúját. Hatósági engedélyek nélkül ugyanis nem lehet terápiás kísérleteket folytatni élő embereken. Mint ahogyan legális forrásból nem lehet Magyarországon abortumhoz sem jutni, márpedig az őssejtterápiákhoz ismeretlen eredetű (egyes források szerint Ukrajnából származó) abortumokat használtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.