Felfüggesztették Hegyvidék főutcáját

Az önkormányzatokat sújtó pénzügyi elvonás és az áfaemelés miatt egyelőre lekerült a napirendről a XII. kerület által a Böszörményi út-Márvány utca-Királyhágó tér vonalára megálmodott Hegyvidék főutcája program.

Mint arról beszámoltunk, többéves kivitelezésben a Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette kerület városközpontja épült volna meg sétálóövezetként; a munkát a Királyhágó tér átépítésével kezdték volna az idén, majd a Márvány utcáéval folytatták volna, végül a Böszörményi út átformálásával teremtettek volna összeköttetést az ugyancsak megfiatalodó MOM Művelődési Központtal és a Gesztenyéskerttel. Ám a korábban lakossági tiltakozást is kiváltó, végül az önkormányzat és a protestálók konszenzusával elfogadott tervekre nincs meg a szükséges fedezet.

Ezért az idei első ütemre szánt 190 millió forintos önkormányzati forrást a kerület legutóbbi döntése alapján inkább a már megkezdett MOM-rekonstrukcióra csoportosítják át - tudtuk meg Váczi János polgármesteri kabinetfőnöktől. Elmondta, az öt akcióterületet meghatározó integrált városfejlesztési stratégiájuk részét képező főutcaprogramról sem mondanak le végleg, ám megvalósítására reálisan egy-két éven belül gyakorlatilag nincs esély.

Most a részben kötvénykibocsátással, bankhitelből megvalósuló, mintegy kétmilliárd forintos MOM-projektre koncentrálnak, ehhez ugyanis már első körben elnyertek egy 900 millió forintos uniós támogatást. A beruházással teljesen megújul, s XXI. századi technikát kap a műemléki védettségű Sztálin-barokk épület, s mélygarázsos, biopiacos sétálóövezetté alakul a Sirály utca, a Gesztenyéskertben pedig teljesen megújul a zöldfelület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.