Koszovói menekültek fulladtak a Tiszába

Október 15-én kora reggel egy 29 éves férfi - a koszovói albán származású Agron Rama - kért segítséget Röszkén, egy utcai telefonfülkéből. A rendőrségen azt mondta: 18-an vagy 19-en utaztak azon a csónakon, amely a Tisza magyar-szerb határszakaszán akart átjutni a magyar oldalra. A csónak felborult, csak ő és gyermekei - a hideg vízben életveszélyesen kihűlt kétéves kisfia és hároméves lánya - élte túl a katasztrófát, felesége is a folyóba fulladt. A férfinél egy szerb útlevelet találtak. A két gyermeket a szegedi orvosegyetem gyermekklinikáján ellátták, már túljutottak az életveszélyen, elhagyták a kórházat. A rendőrség keresni kezdte a vízbe borult vízi járművet, a férfi által említett emberek holttestét. Sokáig nem találtak semmit, és nem is hittek az albán férfinak.

Szerbiában október 18-án a halászok egy női holttestet találtak Martonos mellett. A szegedi rendőrök kérésére csütörtökön kapcsolódtak be a kutatásba a szolnoki katonai búvárok. Még aznap egy férfi holttestét hozták a felszínre. Pénteken pedig Szerbiában emeltek ki újabb holttestet a Tiszából.

A katonai búvárok bevetéséhez köze lehetett annak is, hogy időközben a koszovói albán médiában - a budapesti Külügyminisztériumra hivatkozva - idézni kezdték a túlélő Agron Rama vallomását, amelyet a magyar rendőrségnek tett. A koszovói kormány 15 névből álló listát juttatott el a magyar hatóságoknak. A dokumentumban felsoroltak - a pristinaiak információi szerint - az elsülylyedt csónakon lehettek.

Péntek délelőtt a Tiszasziget-Gyála határátkelőhelyen találkozót tartottak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a szerb oldalon illetékes Kikindai Rendőrségi Igazgatóság munkatársai. A találkozón információt cseréltek az illegális határátlépést megszervező embercsempészek ügyében is. Pál János alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a nyomozás érdekében nem közölt részleteket. Azt azonban elmondta, hogy a korábban megtalált két áldozat neve szerepel a pristinai kormány által átadott listán.

Azonosították Szerbiában azt a női holttestet, melyet a napokban találtak a Tiszában; a szerb hatóságok tájékoztatása szerint az asszony azonos a Magyarországon menekültkérelmet előterjesztő határsértő férfi feleségével - közölte honlapján, péntek délután a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Tovább folyik a kutatás az elsüllyedt jármű, illetve újabb holttestek után.

A magyar-szerb védelmi együttműködés keretében vesznek részt a katasztrófaelhárítási feladatokra is kiképzett magyar katonák az albán menekülteket ért szerencsétlenség következményei felszámolásában, az esetlegesen elhunytak felkutatásában - mondta lapunknak Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Hozzátette, a mentési-kutatási akcióban részt vevő magyar búvárok Közép-Európa legjobban kiképzett, felkészített egységének a tagjai.

A B92 belgrádi hírportál és a vajdasági Magyar Szó napilap tudósítása furcsállja, hogy a balesetet követően napokig egyedül a pristinai albán média rendelkezett pontos információkkal a történtekről. A B92 hírportálon megjelent kommentek ezt annak tulajdonítják, hogy az albánok illegális migrációját szervezett bűnözőcsoportok bonyolítják, és fejenként 3-5 ezer euróért vezetik át Koszovóból Magyarországra az illegálisan Nyugat-Európába vándorolni szándékozókat. A kommentelők szerint a bűnszövetkezeteknek kapcsolatuk lehet pristinai hivatalosságokkal - ezért állt rendelkezésre komplett utaslista a vízbe veszettekről már akkor, amikor a magyar hatóságok az elsüllyedt csónakot még csak a gyermekeivel együtt megmenekült Agron Rama meséjének tulajdonították.

Agron Ramát és gyermekeit a magyar hatóságok a Békéscsabai befogadóállomáson helyezték el. A férfi menekültstátusért folyamodott. A gyermekek életének veszélyeztetése miatt eljárás indult ellene, de szabadlábon védekezhet.

Vizsgálatot indított a koszovói külügyminisztérium a Szeged alatt állítólag a Tiszába fulladt koszovói albán illegális határátlépők ügyében - közölte pénteken a tárca szóvivője. Hozzátette: okkal feltételezik, hogy az eset valóban megtörtént. Megjegyezte: számos koszovói lakos fordult a minisztériumhoz azzal kapcsolatban, hogy hozzátartozóik a közelmúltban elhagyták az országot, de nem erősítették meg, hogy elérték úti céljukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.