A svájciak ajánlkoztak Polanski lefogására

Az amerikaiak péntekre virradóra formálisan is beadták a kiadatási kérelmet, de a filmrendező fellebbezése elbírálásáig Zürichben marad.

Az Egyesült Államok berni nagykövetsége formálisan is beadta a Roman Polanski kiadatására vonatkozó kérelmet. Ezt a svájci szövetségi hatóságok a helyi kantonnak továbbítják, amely meghallgatást tűz majd ki. Hervé Temime, a világhírű lengyel-francia filmrendező egyik ügyvédje azt közölte: a 76 éves művész nem változtat stratégiáján, és továbbra is jogi úton támadja a kiadatási kérelmet. Ezt megelőzően némi bizonytalanságot keltett, hogy egy másik ügyvédje felvetette a lehetőséget: az egészségügyi gondokkal is küszködő Polanski visszavonhatja fellebbezését, és az Egyesült Államokban védekezik tovább.

Mint ismert, az Oscar-díjas rendezőt csaknem egy hónapja vették őrizetbe Zürichben, egy több mint három évtizeddel ezelőtti ügyben. Még 1978-ban jött el az Egyesült Államokból, miután bűnösnek mondta magát egy 13 éves lány megrontásában, és megneszelte, hogy a bíró a vádalkut megsértve börtönbe akarja küldeni.

A Los Angeles-i ügyészség által nyilvánosságra hozott levelezésből most kiderült: a helvét hatóságok ajánlkoztak a rendező lefogására, miután a zürichi filmfesztivál körüli médiafelhajtás nyomán tudomást szereztek utazási terveiről. Ez magyarázatot ad a történet egy eddig érthetetlen mozzanatára: miért nem fogták el korábban is Polanskit, akinek háza is van az alpesi államban, és gyakran jár oda? - A svájciak sürgősen kérdezik, hogy az USA elfogatóparancsot nyújt-e be - áll a washingtoni igazságügyi minisztériumból Los Angelesbe küldött e-mailben. Ugyanakkor az is kiderül a levelezésből: az amerikaiak tudták, hogy Polanski előzőleg Ausztriában szállt meg, de nem voltak tapasztalataik az osztrákokkal kiadatási ügyekben, ezért a svájci felajánlkozásra haraptak rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.