Leépítés a The New York Timesnál

Az újságírókat tekintve minden eddiginél súlyosabb leépítési hullámra kényszerült a The New York Times. A világlap az 1250 fős - Amerikában a legnagyobb - hírszerkesztőségének száz munkatársától válik meg az év végéig. Az újságírók még a héten végkielégítési ajánlatot kapnak: a szakszervezeti tagok minden, a lapnál eltöltött év (de legfeljebb 34 esztendő) után három hét, nem szakszervezeti tagok pedig kétheti bérezésre (de maximum 26 év után) jogosultak. 45 napjuk van rá, hogy elfogadják vagy elutasítsák ezt. Ha önkéntes alapon nem működik a 8 százalékos karcsúsítás, úgy elbocsátások is következnek. Egyelőre nem részletezett költséglefaragási terveket dolgoznak ki a jelenleg 1850 fős kiadóra, valamint - a hír és a vélemény merev elválasztása miatt külön egységet képező - álláspont és vélemény rovatokra is. A Times Co. nemrég végrehajtott ugyan egy szintén százfős leépítést, de az a mostaninál kevesebb újságírót érintett. Ezt követően bércsökkentéssel próbálták elejét venni a további leépítési kényszernek, de hiába.

Az egymilliárd dolláros adósságot maga előtt görgető Times Co. az elmúlt egy évben több nagyobb, összesen mintegy félmilliárd dolláros ügylettel enyhítette a recesszióban egyre nagyobb készpénzgondjait.

A hétközben egymilliós, vasárnap csaknem másfél milliós példányú The New York Times az USA harmadik legolvasottabb lapja, internetes oldala pedig a vezető hírportál. Ennek ellenére kárvallottja a hírlapkiadás az első fél évben 28,6 százalékos - a második fél évben a várakozások szerint legfeljebb 25 százalékos - hirdetésibevétel-csökkenésének. Még az idén átrendeződésre lehet számítani a dobogó tetején: a piacvezető USA Today példányszáma várhatóan a napi kétmilliós álomhatár alá csökken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.