Nem szívesen szentesítik délen a fekete-fehér házasságokat

Már az országos tévécsatornákig érnek Amerikában a louisianai békebíróbotrány hullámai. Lisa Bloom, a CBS News jogi szakérője szerint az eltérő bőrszínűek esküvőjét visszautasító Keith Bardwellnek már csak azért is távoznia kell hivatalából, mert a faji diszkrimináció miatti pereknek teszi ki megyéjét. Egy esetben már biztosan tárgyalás elé néz, hiszen a legutóbb visszautasított pár már megindította ellene az eljárást. S hírek szerint nem csak ők a sértettek. Bobby Jindal, a déli szövetségi állam kormányzója - aki indiai-amerikai lévén maga is színes bőrű - szintén felszólította lemondásra a békebírót.

A fekete, illetve fehér bőrű jegyesekből álló párnak nemet mondó Bardwell ügyében két csavar van. Bár viselkedése minden jogszabálynak és etikai útmutatónak ellentmond, a békebíró nem fizetett alkalmazott, hanem önkéntes adományt, borravalót kap az esküvő után. Ezért arra hivatkozik: az ő részéről is önkéntes, kit ad össze. Tény, hogy Amerikában a lelkiismereti szabadság érvényesítésének az esküvők esetében nagy a mozgástere: a sok helyütt vitatott melegpároknak is az sokszor a legegyszerűbb, ha egy liberálisabb gondolkodású egyházi személyt, vagy egyszerűen a polgármesteri hivataltól felhatalmazást kapott egy barátjukat kérik fel a ceremóniára.

Bardwell azzal is védekezik: nem rasszista, hiszen fekete párokat összead, csak különböző bőrszínűeket nem. Szerinte a vegyes házasságok - amelyek aránya ma 10 százalék alatt - van Amerikában - kudarccal végződnek, a gyerekek pedig a nagyszülőknél kötnek ki.

- Volt valóban egy fiú, akinek apja fekete, anyja fehér, a házasságuk nem sikerült, ő pedig a nagyszülőknél kötött ki. Ő ma az Egyesült Államok elnöke - mutat rá egy kommentátor.

A vegyes házasságot az amerikai közvélemény 77 százaléka fogadja el. Visszautasítása 1967 óta alkotmányellenes, de egyes déli államok dacból megtartották a törvénykönyvben. Utoljára Alabamában, 2000-ben törölték el a tilalmát népszavazással - de a voksolók 40 százaléka ekkor is kitartott mellette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.