Magyar kislányt kényszerített prostitúcióra a maffia

"Védett helyen van az a 15 éves kislány, akit a Mestre- Tarvisio közötti Mogliano Veneto utcáján szabadítottunk ki szombaton a prostitúciót kézben tartó maffia hálójából" - mondta el lapunknak a vicenzai rendőrcsoportot vezető Michele Marchese, aki részben cáfolta, hogy a lányt elrabolták volna.

"Elmondása szerint önként távozott Magyarországról: a nyáron ismerősökkel Németországba utazott, innen csalták hamis állásajánlattal tovább Olaszországba, ahol valóban fogva tartották prostitúcióra kényszerítve őt" - tette hozzá Marchese megjegyezve, hogy a meglepetést számukra nem a lány életkora okozta, sajnos egyre több a kiskorú prostituált. Első alkalommal láttak viszont magyar lányt utcán dolgozni. Ez a románok, moldávok területe: a magyar nőket eddig kizárólag táncos szórakozóhelyeken vagy lakáson árulták.

A hamis személyi igazolvánnyal 18 évesnek feltüntetett budapesti lányt egy idősebb kolléganője vezette be a mesterségbe, és ő felügyelte az utcán. Az Interpollal egész Európában keresett lánynak hetek elteltével sikerült mobiltelefonon értesítenie az édesanyját. Azt is elmondta, hogy egy fákkal körülvett, kék színű villában tartják fogva (a Vicenza közeli Creazzóban). Az olaszok a magyar rendőrségtől kapott telefonszámot lehallgatták, így találták meg a lányt.

"A szálak az albán maffia felé vezetnek, de a lány kizsákmányolói magyarok" - hangsúlyozta a vicenzai rendőrkapitány, aki a folyamatban levő nyomozásról csak annyit árult el, hogy a striciket még nem tartóztatták le.

Veneto és az egész északkelet-olasz térség a prostitúció fellegvára: márciusban a Velence-Trieszt autósztrádára egy mozgó járműből dobtak ki egy éppen akkor nagykorúvá vált magyar lányt. Halála előtt az utcalányokat segítő velencei központban megpróbálták őt elszakítani a bűnszervezettől, a lány azonban elutasította a védelmi programot, és viszszatért magyar futtatójához, aki tucatnyi fiatal magyar lányt dolgoztatott Mestre lokáljaiban. Tavaly nyáron Bresciában egy 16 éves debreceni lányt szabadítottak ki, akit babisitterként utazott Olaszországba és egy privát klubban találta magát. Egy utcai telefonfülke falára ragasztotta útlevele fénymásolatát, ezzel kért segítséget. A rendőrség egy magyar házaspárt és román társukat tartóztatta le, az idén nyáron újabb három magyart Udinében szintén prostitúcióval való kizsákmányolásért.

A hatóságok több módon is segítséget nyújtanak: a bajba kerülő magyar lányok az olasz utcai fülkékből és mobiltelefonról is ingyen hívhatják a 800-290-290 telefonszámot, amelyen magyarul is kérhetnek segítséget. Tudniuk kell, hogy a prostitúcióra kényszerített nő nem követ el bűncselekményt, az olasz törvények értelmében áldozat, és védelemben részesül.

Az ORFK sajtóügyeletéseitől kért lapunk információt az akcióról, az Olaszországban kiszabadított kislány fogva tartásának körülményeiről. Azt a választ kaptuk, az olasz hatóságok nyomozásának érdekében csak később tájékoztatják a közvéleményt az ügy részleteiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.