Káosz az országban - Melegrekordra új pesti hidegrekord

Tegnap megdőlt Budapesten a hidegrekord. Egy hete még 28 fokot mértek a fővárosban, csütörtökön délután pedig mindössze 4-et. Sopronban egy 56 éves férfi kihűlés miatt halt meg. Holtteste mellett egy italosüveg volt. A szerencsétlen ember nem volt hajléktalan, bejelentett lakással rendelkezett.

Németországban is hidegrekord dőlt meg. A délnyugat-németországi Fekete-erdőben csütörtökön hajnalban mínusz 10,6 fokot mértek. Az eddigi - október közepi - rekordot az 1992-ben mért mínusz 10 fok jelentette.

A viharos szél által felborított sátor az egyik angyalföldi játszótéren
Budapest, 2009. október 13. A viharos szél által felborított sátor az egyik angyalföldi játszótéren. A hidegfront érkezése és az ehhez társuló viharos széllökések miatt figyelmeztető előrejelzést, az ország több régiójában narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A viharos erejű szél országszerte már eddig is sok kárt okozott, fákat, villanyoszlopkat döntött ki. MTI Fotó: Balaton József

Lengyelországban emberéleteket követelt a rendkívüli időjárás. Hárman a dél-lengyelországi hegyekben fagytak meg az elmúlt 36 órában, egy autós pedig halálos balesetet szenvedett, amikor gépkocsiját lesodorta az útról a viharos szél az északi országrészben. Északkeleten és Közép-Lengyelországban negyedmillió ember lakásába nem jut el a villanyáram. Egy nappal korábban még 700 ezren voltak áram nélkül.

Ítéletidő köszöntött be Csehországban is. Csütörtökön az éjjeli sűrű havazás, illetve a havas eső sok helyen délelőtt is folytatódott, s országszerte komoly gondok, fennakadások keletkeztek a közúti és a vasúti közlekedésben. A legsúlyosabb helyzet Észak-Csehországban és Észak-Morvaországban alakult ki. A régiók hegyvidékein szerda este óta 40-50 centiméternyi hó hullott, s a viharos szél a fák tucatjait tépte ki s döntötte az utakra. Az Óriás-hegységben orkánerősségű volt a szélvihar, s az utakat helyenként 80-90 centiméteres hóbuckák torlaszolják el. Észak-Csehországban 17 vasútvonalon áll a forgalom. Az észak-morvaországi Vsetín környékén a hatóságok vészhelyzetet hirdettek ki. A régióban 30 ezer háztartás maradt villanyáram nélkül.

Más sztrádák mellett a magyar kamionosok által is gyakran használt Prága-Brünn (D1) autópályán több baleset is történt, s a közlekedés nagyon lelassult. Az előrejelzések szerint a hét végén is hasonlóan zord időjárás várható Csehországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.