Alvó pilóták a fülkében

Elmegyek, meditálok egy kicsit! - mondják egymásnak állítólag kódolt nyelven az amerikai pilóták, hogy a fülkében rögzített hangfelvétel nyomán ne érhessék őket szabálysértésen. Valójában azonban bóbiskolnak egy keveset a menetidő alatt; egyszerre legalábbis az egyikük.

Az amerikai légitársaságok és a pilóta-szakszervezetek most azt szorgalmazzák a repülési hatóságnál: tegye lehetővé a pilóták pihenését.

- Rossz érzést válthat ki ez a gép hátsó felében ülőkben, de ez a helyes lépés - mondta Bill Voss, a Repülésbiztonsági Alapítvány elnöke a The Wall Street Journalnak. A vizsgálatok szerint a pilóták fáradtsága a tíz vezető baleseti kockázati tényező egyike, és az elmúlt húsz évben legalább tíz légi szerencsétlenséghez járult hozzá Amerikában. A hatalmas országban persze a repülőutak is jóval hosszabbak lehetnek, mint Európán belül: az alaszkai Anchorage és a floridai Miami között például nyolc órán át repül a gép.

A légi közlekedési szakma orvosi szövetsége szerint a 40-45 perces alkalmi szunyókálást követően sokkal éberebb lesz a pilóta a hosszú utakon. A közlekedési tárca vezetői azonban eddig elzárkóztak a módosítástól, attól tartva: nevetségessé válnak a közvélemény előtt az arcra borulva alvó pilóták miatt, és ez politikai kockázattal is jár. Egy csaknem két évvel ezelőtti visszás esetben egy rövid, Hawaiin belüli repülőúton mindkét pilóta elaludt, és a légi irányítók 18 percen át kétségbeesetten próbálták felvenni velük a kapcsolatot. Kate Henni, a FlyersRights vezetője is azt hangsúlyozza: mindkét pilótának kipihentnek kell lennie a fülkében, de utasjogi szervezete ragaszkodik hozzá, hogy egyszerre csak egyikük hajthassa álomra a fejét.

A pilóta-szakszervezetek azt szeretnék: tegyék lehetővé a pilóták pihenését
Australian pilots in the cockpit of a C-130H Hercules transport plane deliver aid to Banda Aceh in Indonesia in this January 25, 2005 handout photograph. Australian Defence Force (ADF) personnel are assisting Indonesian government authorities following the devastating tsunami waves as a result of an earthquake in the Indian Ocean which killed over 260,000 people. Picture taken January 25, 2005. EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Australian Department of Defence/Phillip Cullinan/Handout
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.