Gyereknevelési IQ: A szülők negyven százaléka nem büntet

A szülők negyven százaléka arra törekszik, hogy ne büntesse meg a gyerekét, inkább elmagyarázza neki a helyes viselkedést - derült ki az eletrevalogyerek.hu Gyereknevelési IQ elnevezésű online felmérésből. A tesztet háromezer szülő töltötte ki, többségük három és tizenkét év közötti gyermeket nevel. (Mivel internetes felmérésről van szó, reprezentativitásról aligha lehet beszélni.)

A Gyereknevelési IQ-val azt szerettük volna felmérni, hogy a mai szülők hogyan viselkednek, milyen válaszokat adnak a mindennap előforduló helyzetekre, hogyan változtak a nevelési elveik - mondja Alkér Orsolya, az eletrevalogyerek.hu főszerkesztője, nevelési tanácsadó. Hozzáteszi: arra nem számítottak, hogy ilyen sokan töltik ki a kérdőívet.

A válaszadók harmada értett egyet azzal, hogy a büntetés a gyerek fejlődése szempontjából kedvezőtlen hatású. Mindössze 19 százalékuk állította, hogy megbünteti a helytelen viselkedést, 41 százalék inkább a helyes viselkedést igyekszik jutalmazni, 40 százalék pedig sohasem büntet, hanem magyaráz. Ez az eredmény a szakértőket is meglepte, hiszen tudják, hogy a büntetéskultúra erősen jelen van a magyar társadalomban - állítja Alkér Orsolya. Így szerinte a válaszok inkább azt tükrözik, milyen nevelési elveket tartanak helyesnek a szülők, mintsem a tényleges viselkedést.

A kérdőívet kitöltő szülők 9 százaléka vallotta be, hogy konfliktuskezelési problémákkal küzd a család. A válaszadók 35 százaléka hetente 3-4-szer vitatkozik, veszekszik gyerekével, 79 százalékuk ugyanakkor kijelentette, hogy a konfliktusok béküléssel fejeződnek be.

Egyvalamiben a szakértő szerint még bizonyosan konzervatív elveket vallanak a szülők: az iskolai házi feladat kérdésében. A válaszadók 73 százaléka ugyanis azt mondta, hogy rendszeresen ellenőrzi gyermeke házi feladatait, 24 százalékuk pedig rákérdez, hogy rendben van-e. Pedig Alkér Orsolya szerint a gyerek önállóvá nevelésében ez nem segít. Az idejétmúlt nevelési eszközök közé tartozik a pofon mellett az erős kontroll is - állítja. Rugalmas, nyitott, gyorsan alkalmazkodó, önellenőrzésre képes gyerekeket kellene nevelni - fogalmaz -, hiszen ők tudják majd megállni a helyüket a munkaerőpiacon. Álláspontja szerint a leckével a szülőnek csak akkor van dolga, ha a gyerek segítséget kér, akkor viszont nem szabad félvállról venni a kérést.

Alkér Orsolya hozzátette: a felmérés legnagyobb tanulsága, hogy igény van a tanácsokra, és már nem igaz, hogy a szülők "nem tűrnek beleszólást" nevelési kérdésekbe.

 

Sok szülő szerint néha jól jönne egy pedagógiai célú pofon
Sok szülõ szerint néha jól jönne egy pedagógiai célú pofon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.