Hírek

Heves esőzés és áradások Portugáliában. Az erős széllökések, a rengeteg csapadék tegnap Portugáliában több helyen is árvizet okoztak. Egy ember meghalt: a hatvanéves férfit az autójában nyomott agyon egy földcsuszamlás az észak-portugáliai Viseu közelében fekvő Resende mellett. A Beja régióban fekvő Sobral de Adica falu több lakóját ki kellett menekíteni otthonából, mert a megáradt folyó számos házat elárasztott. (MTI)

Újrázott a börtönben a miniszter. Peter Brixtofte dán liberális politikus, korábbi adóügyi miniszter, amikor kijött a börtönből a kapuban már rendőrök várták és egy füst alatt vissza is vitték a dutyiba. Az új két és fél éves ítéletet az Östre Landsret ítélőtábla hozta korrupció és csalások sorozatára alapozott üzleti tevékenység miatt. Brixtofte kedvezmények nélkül töltötte le kétéves büntetését, amit 2007-ben kapott különböző gazdasági bűncselekmények miatt, amit Farum polgármestereként követett el. A bűncselekmény-sorozatban volt befolyással való üzérkedés, hűtlen kezelés, sponzori szerződésekkel való csalás is. A hatvanéves politikus a második ítélet ellen fellebbezett, de nem engedték szabadon, mert a bíróság attól tart, hogy folytatja üzelmeit. (Népszabadság)

A Ketsana tájfun 785 millió dollár kárt okozott, jelentette be tegnap az ENSZ illetékese. A Vietnam középső részén múlt héten átsöprő tájfun a vietnami hatóságok szerint 14 tartományban okozott jelentős rombolást. A legutóbbi adatok szerint a szélviharnak 163 halottja és 17 eltűntje volt az indokínai országban. (MTI)

Fazéknyi aranypénzt ástak ki Törökországban szennyvízcsatorna építése közben. Az Oszmán Birodalom korából származó kincslelet Mardin tartományban, egy mindössze 120 házat számláló faluban, Sürekliben került elő. Az aranypénzeket kétméteres mélységben fedezték fel a munkások, akik azonnal értesítették a hatóságokat. A települést lezárta a rendőrség, hogy távol tartsa azt a több száz kíváncsiskodók, akik a hír hallatára elözönlötték a körzetet. A csatornázási munkálatokat felfüggesztették. A szakértők eddig semmit sem közöltek sem az aranypénzekről, sem arról, hogy egyéb leletek előkerültek-e a helyszínen. (MTI)

Ismét kérték a leányfalui ír gázoló kiadatását a magyar hatóságok; a magyar bíróság által Tobin Ciarán ellen kibocsátott új európai elfogatóparancs teljesítéséről az ír bíróságok jogosultak dönteni. Eddig az ír jogszabályok miatt nem adhatták ki a gázolót, most az ír jogszabály-módosítás következtében azonban a még 2000-ben, Leányfalun két kisgyereket halálra gázoló férfi már az új törvény hatálya alá esik. Ha a gázoló bármelyik tagállam határát átlépi, ahol határellenőrzés van, elvileg őt el kell fogni, és a magyar hatóságok számára át kell adni. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.