Megmozdult a föld Záhonynál

Kisebb, a Richter-skála szerint 2,2-es erősségű földrengés rázta meg Záhony környékét - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője tegnap. A földmozgást hétfő este 21 óra után észlelték, s a rengés tényét az Országos Szeizmológiai Intézet is megerősítette - mondta Pernyák Sándor ezredes.

Az igazgató tájékoztatása szerint a rengéskor a helyiek kisebb talajmozgást észleltek és morajlást hallottak. Mivel a térség jelentős vasúti átrakókörzet - a környéken találkozik az európai normál és az eurázsiai széles nyomtávú sínhálózat -, az emberek azt hitték, tehervonatok közlekedése okozza a földmozgást és a hangot. Hozzátette: személyi sérülésről vagy épületkárról nem kapott bejelentést a szervezet.

Az ezredes megemlítette azt is, hogy a határ túloldalán, az ukrajnai Kárpátalján is észlelték a hétfő esti földmozgást, s erről a szomszédos ország társszervezete értesítette a nyírségi katasztrófavédelmi igazgatóságot. Szabolcsban és Kárpátalján az utóbbi években több kisebb földrengést észleltek, személyi sérüléssel, anyagi kárral viszont egyik sem járt. (MTI)

Győri Erzsébet tudományos munkatárs a földrengés helyszínét mutatja a térképen. A földmozgást tényét a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Földrengésjelző Obszervatóriuma is regisztrálta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.