Kiadatás vár Polanskira?

A párizsi kormány megdöbbenését fejezte ki, amiért egy több évtizedes ügy miatt Svájcban elfogták a hatóságok a lengyel származású francia filmrendezőt.

Szombaton vették őrizetbe a zürichi filmefesztiválra érkező Roman Polanskit, mégpedig egy 31 éve érvényben lévő amerikai elfogatóparancs nyomán. A The Los Angeles Times internetes kiadása vasárnap azt írta: a kaliforniai nagyvárossal azonos nevű megye ügyésze a múlt héten kapott fülest az Oscar-díjas filmrendező utazási terveiről, és kezdeményezésére a washingtoni igazságügyi minisztérium megkereste Bernt.

A hivatalos svájci közlés szerint a 76 éves művészt kiadatási eljárás alá vonják, ami azt jelenti: fellebbezhet, mielőtt az USA-ba induló gépre feltennék. - Egyelőre semmit sem tudunk mondani - fogalmazott Chad Hummel, Polanski ügyvédje.

A többi közt a Vámpírok bálja és A zongorista rendezője 1978-ban menekült el az USA-ból, miután bűnösnek vallotta magát egy 13 éves lány megrontásában. Az eset az előző évben, Jack Nicholson házában történt. A Franciaországban élő Polanski, okkal tartva a letartóztatástól, azóta sem tért viszsza Amerikába, így Oscar-díját sem vehette át. Nemrég az ügyet felmelegítették: Marina Zenovich dokumentumfilmjére, a "Roman Polanski - körözött és kívánatos"-ra alapozva a művész ügyvédei az eljárás megszüntetését kérték. A film felfedte: a megrontási ügyet tárgyaló, ma már nem élő bíró folyamatosan egy kerületi ügyészhelyettes "kottájából" dolgozott, megsértve ezzel a Polanskival kötött vádalkut is. Ezt utóbbi maga mondja el a kamerák előtt. Los Angeles azt szabta a felülvizsgálat előfeltételéül, hogy Polanski adja fel magát. Váratlan fordulattal a rendező mellé állt az egykori áldozat, Samantha Geimer is, aki szintén kérte az eljárás megszüntetését. Az asszony úgy vélte: a bíróság őt is megalázó helyzetbe hozta azzal, hogy a apró részletekbe menően megszellőztette a megrontást - szigorúan 18 éven felülieknek érthető - mikéntjét, amelyet Polanski annak idején a vádalku keretében el is ismert.

Párizsban, ahol Polanski élő kulturális szimbólum, akit a franciák nem adtak ki Amerikának, a szakminiszter megdöbbenését fejezte ki a történtek nyomán. - Mélyen sajnálom, hogy újabb megpróbáltatás vár valakire, aki annyi ilyet megélt már - mondta a krakkói gettó túlélőjére utalva Frédéric Mitterrand, az egykori államfő unokaöccse. A tárca közlése szerint Nicolas Sarkozy elnök is eljár az ügyben.

Archív felvétel: 1977-ből Polanski (jobbra) ügyvédjével távozik a Santa Monica-i bíróságról - Európában keresett menedéket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.