Páratlan angol aranylelet

Több millió fontot érhet az Anglia szívében fémdetektor segítségével megtalált több, mint 1500 darab, hivatalosan is kincsnek minősített lelet.

Az első szakértői vélemények szerint gyökeresen megváltoztathatja az Anglia angolszász kori történelméről alkotott képet az a staffordshire-i lelet, melyet tegnap hivatalosan is "kincsnek" nyilvánítottak. Nem pusztán a kora középkor kutatói és a múzeumi látogatók járnak jól a legalább 1500 darabból álló kollekcióval. Jelentős, milliós nagyságrendű jutalom jár az Anglia szívéből származó gyűjteményért annak az 55 éves férfinek, aki fémdetektorával nyomára bukkant.

A burntwoodi Terry Herbert a közép-angliai grófság déli részében ez év júliusában kérte meg egy barátját, hogy 14 éves fémdetektorával "körülszaglászhassa" a farmját. A férfi 18 éve amatőr kincskereső, ám legfeljebb néhány pénzérme kitapintásában reménykedett, nem egy ekkora, összefüggő gyűjteményben. Összesen 5 kg arany és 2,5 kg ezüst került elő. A minden valószínűség szerint a 675-725 közötti időből származó kincs jelentős része ékszer és egyéb díszítés. A leletet katalogizáló Kevin Leahy antikvitás és műkincs tanácsadóra különösen nagy benyomást tett az egyes tárgyaknak az angolszász kézművesség rendkívüli fejlettségére utaló finom kidolgozottsága, ragyogása. A kincs a szász arisztokrácia, esetleg a királyi család egyik tagjához tartozhatott.

Az országos, sőt nemzetközi fontosságú lelet feldolgozása, kiértékelése akár húsz évet is igénybe vehet, de a Birminghami Múzeumban és Művészeti Galériában már október közepétől látható egy válogatás a legfényesebb műtárgyakból.

Néhány az ötkilónyi ékszerből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.