Biztos kéz havi fixért

A biztonság ára havi százezer forint. Ennyiért vállalja a Magyar Államkincstár, hogy ellenőrzi az építési szerződésben foglaltak betartását.

Költséges üzemmé válik az engedély nélküli építkezés. Az október elsején életbe lépő építési tevékenységekről szóló kormányrendelet ugyanis jelentősen emeli az építési bírságok mértékét. A szabálytalanul építkezőknek a épületek számított értékének ötven százalékát kell befizetniük az államkincstárba. De borsos ára van a jóváhagyott tervektől való eltérésnek (negyven százalék) és a műemléki védelem alatt álló épületek bontásának és átépítésének is (80 százalék). A számított érték nem egyenlő a piaci értékkel. Összegét az építmény térfogatából, felületéből és magasságából számítják ki a jogszabályban meghatározott módszer alapján. Impozáns összegek. De ki szabja majd ki? Az országban jelenleg 48 építésfelügyelő dolgozik, akiknek évi több ezer építkezést - milliárdos beruházásoktól a kerítésekig - kellene ellenőrizniük. Könnyen belátható, hogy ennek legfeljebb a töredékéhez jutnak el. Ezt Szaló Péter, a gazdasági minisztérium területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkára sem tagadja, de jövőre erősítést ígér.

A múlt héten megjelentek az Országgyűlés által nyáron elfogadott építőipari jogszabálycsomag végrehajtási utasításait tartalmazó kormányrendeletek. A legnagyobb várakozás a lánctartozások megfékezését szolgáló fedezetkezelő intézmény bevezetését kísérte. A "Biztos kéz" az építtető és a vállalkozó, illetve az alvállalkozók között létrejött építési szerződés teljesítését biztosítja. A polgári törvénykönyvben már korábban is szerepeltek ezek a szabályok, csakhogy kevesen tartották be. A fedezetkezelő valójában az önkéntes jogkövetést biztosító-ellenőrző szerv, amely a peres útnál jóval gyorsabb érdekérvényesítést tesz lehetővé. A rendszer lényege, hogy az építtető nem közvetlenül a vállalkozónak, hanem a fedezetkezelőnek küldi el a kivitelezés soron következő szakaszának ellenértékét, amelyhez a vállalkozó csak a teljesítés, illetve az alvállalkozók kifizetése után jut hozzá. Ezzel próbálják megakadályozni a lánctartozások kialakulását. A generálkivitelezők viszont nehezményezik, hogy nekik előbb kell fizetniük az alvállalkozóknak, minthogy ők hozzájutnának a pénzükhöz. Szaló szerint a Ptk. eddig is előírta, hogy a fővállalkozónak rendelkeznie kell a munka elvégzéséhez szükséges forrásokkal. További előírás, hogy az építtető menetközben nem rendelhet meg újabb munkákat, forráshiányossá téve ezzel a beruházást. Extra kívánságok csak az eredeti szerződés módosításával érvényesíthetőek. A fővállalkozó természetesen eltekinthet a vállalási ár emelésétől, de a felmerülő többletköltségeket nem háríthatja át az alvállalkozóira.

A fedezetkezelő alkalmazása október elsejétől csak a közlekedési beruházásoknál kötelező, a többi közbeszerzési eljárásnál január elsejétől, míg a magánberuházásoknál jövő év áprilisától vezetik be. A fedezetkezelés költsége a beruházás mértékétől függően cirka százezer forint havonta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.