Rossz vénájának köszönheti életét a pedofil gyilkos

Jogi és technikai bonyodalmakat okozott, és morális kérdéseket is felvet egy ohiói halálra ítélt sorsa, akit nem sikerült kivégezni. Az 53 éves Romell Broom akár hónapokat is nyerhet az életéből rossz vénájának köszönhetően, ugyanis hiába próbálták beadni neki a héten a halálos injekciót az ítéletvégrehajtók.

Egy szövetségi bíró ugyan első megközelítésben tíznapos megálljt parancsolt a folytatásnak, ám az új időpont kijelölésének meg kell járnia még az északi szövetségi állam Legfelsőbb Bíróságát is. A kivégzések kapcsán korábban is felmerültek technikai nehézségek az államban, de most fordult elő először az Egyesült Államokban, hogy a végrehajtást el kellett napolni.

Az egy 14 éves lány elrablásáért, megerőszakolásáért és meggyilkolásáért elítélt férfi két órán át kínlódott és ordított, miközben a "kivégzőosztag" a szokásos, három méregből álló "koktél" beadásával próbálkozott - háromszor is szünetet tartva, de mindhiába.

A tizenkét fős, nővérekből és börtönőrökből álló csapat célja ugyan a halál beállta volt, de közben azzal az etikai problémával szembesültek: nem kegyetlenkedhetnek sokáig az elítélttel. Magyarázatuk szerint Broom vénája a kábítószerezéstől ment tönkre - ezt a férfi nem ismeri el.

Azóta, hogy Nebraska nemrég lemondott a villamosszékről, az eddig is domináns halálos injekció az egyetlen módja a kivégzéseknek az USA abban a 36 államában, ahol ilyen büntetés egyáltalán kimondható. Az elmúlt évtizedekben - és egyes államokban - gázkamrában, akasztással és sortűz révén is végrehajtották a halálos ítéletet; ezeket a módszereket azonban a 90-es években felszámolták Amerikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.