Sokak kedvence lett a szegények eledele

Minden a sütőtökről szólt a hétvégén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagydoboson, ahol immár 12. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Sütőtök Fesztivált. Töklapcsánka, tökös rétes, töklecsó; sütőtök kandírozva, töltve, rántva, sütve, főzve, turmixolva, fűszerezve, lekvárnak, krémnek - mind megkóstolhatta a nagyérdemű. Idén még a kenyérnek is sütőtök formája volt. Versenyen díjazták a legnagyobb, a leghosszabb és a legigazibb nagydobosi tököt. Építettek tökpiramist, készítettek belőle állatfigurákat, dísztárgyakat. Francia, szlovák és lengyel tökszobrászok a közönség szeme láttára véstek, faragtak alkotásokat tökből.

Ma már ezreket vonz a Mátészalkához közeli, 2240 lelkes településre a rendezvény, amellyel Nagydobos "felírta magát" az ország fesztiváltérképére. Balogh József polgármesternek pedig éppen ez volt a célja, amikor 1998-ban postára adta az első meghívókat.

Nagydoboson - régen - a tök nyújtott megélhetést a gazdáknak. Termesztésének fénykora az 1920-as években volt, akkoriban több száz vagonnyit indítottak innen útnak. Termesztéséhez ma is kiválóak a talaj adottságai, a dombokon hatalmas példányok nőnek. A sütőtök egykor a szegények eledele volt, ma egyre jobban kedvelt mindenfelé - a nagydobosiak éppen ezt szeretnék kihasználni. Balogh József azt mondta: a termelés mellett a feldolgozásra is nagy figyelmet fordítanak, ennek jegyében a Nyíregyházi Főiskola kutatóival közös projektet indítottak annak felmérésére, hogy melyek lehetnek azok, a tökből készült élelmiszerek, amelyekkel betörhetnek a piacra.

Tökből faragott látványosság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.