Németország hőse lett az agyonvert férfi

Hatvankilencezer ember hajtott fejet a müncheni Allianz-arénában Dominik Brunner emléke előtt. A Bayern-Nürnberg bajnoki mérkőzés előtt Uli Hoeness, a hazai csapat menedzsere a civil kurázsi példaképének nevezte a férfit.

- Mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor jól jönne egy Dominik Brunnerhez hasonló személy segítsége - mondta Hoeness, miközben a stadion kivetítőjén megjelent az áldozat fotója, akiről egy perces csenddel is megemlékeztek.

Az ötvenéves menedzser szeptember 13-án vesztette életét, miután két fiatal fiú halálra verte és rugdosta a férfit, aki igyekezett megvédeni a támadók által korábban egy müncheni S-Bahn (HÉV) szerelvényen molesztált tizenéveseket. A sérüléseibe belehalt Brunner Németország új hőse lett, az itteni választási kampányban nincs olyan politikus, aki beszédébe ne szőné bele a tragikus körülmények között elhunyt férfi tettét.

Miközben a közvélemény döbbenten kérdezi, hogy történhetett ilyesmi, a politikusok, főleg a konzervatív oldalról még több térfigyelő kamerát, még több rendőrt és biztonsági személyzetet sürgetnek. A vita arra is kiterjed, hogy a szigorú büntetések bírnak-e bármilyen elrettentő hatással, vagy az ifjúsági erőszak problémáit más eszközökkel is kellene kezelni.

A két gyanúsított, illetve a felbujtással vádolt harmadik társuk nehéz családi-szociális körülmények közül származik. Erőszakos és kábítószeres bűncselekmények miatt már többször összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Bár a gyámügyi és az ifjúságvédelmi hatóságok is foglalkoztak velük, senki sem tartja magát felelősnek azért, hogy a fiatalok fényes nappal, München egyik déli elővárosa, Solln pályaudvarán elképesztő brutalitással végeztek a fiatalok segítségére siető férfival.

Tanúvallomások szerint a földön fekvő Brunner fejét többször teljes erővel megrúgták. Kiderült, hogy a támadók augusztus elején egy nyugdíjasból szintén pénzt akartak kizsarolni. A rendőrök akkor őrizetbe vették a fiúkat, de aztán szabadon engedték őket, miután az idős embert tettlegesen nem bántották.

A támadók mind németek voltak, ami azért érdekes, mert 2007 decemberében a müncheni metróban egy görög és török bevándorlócsaládból származó fiatal egy német nyugdíjast vert össze. A támadást a térfigyelő kamera rögzítette. A tettlegesség nyomán főleg konzervatív oldalról indult heves kampány a bevándorlócsaládokból származó fiatalkorú bűnözők elleni kemény fellépésért. Politikusok most a hangsúlyt főleg a múlt héten családi körben eltemetett Brunner példaszerű civil kurázsijára helyezik.

A megtámadott tizenévesek, köztük két lány - akiktől Brunner feltételezett gyilkosai 15 eurót akartak kicsikarni - azt állítják, hiába kiabáltak a sollni pályaudvaron, senki sem segített. Az ügyészség ezt nem cáfolja, az ütlegelésbe senki sem avatkozott be, pedig tíz-tizenöt ember is volt az állomáson. Brunner egyébként még a szerelvényből, nyugodt hangon felhívta a rendőrséget és megmondta, hogy a molesztált négy fiatallal kiszáll Sollnban, és segítséget kér. Tíz perccel később azonban már életveszélyes sérülésekkel hevert a peronon, s a kórházban sem tudták megmenteni az életét.

Hatvankilencezer ember hajtott fejet a müncheni Allianz-arénában Dominik Brunner emléke előtt
Players of Bayern Munich and FC Nuremberg hold a minute of silence for Dominik Brunner in memory of the 50-year-old businessman who was beaten to death by two youth last week, before their German Bundesliga first division soccer match in Munich September 19, 2009. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY SPORT SOCCER) ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORITY OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORITY OF THE DFL. FOR MORE INFORMATION CONTACT DFL DIRECTLY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.