Leégett autótükörgyár - kétmilliárdos kár

Leégett a Flabeg-csoport mátészalkai autótükörgyárának üzemcsarnoka. A lángok vasárnap késő délután csaptak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város ipari parkjában lévő üzem 3600 négyzetméteres üzemcsarnokában.

A lángokban álló üzemcsarnokhoz Mátészalkáról, Nyíregyházáról, Kisvárdáról, Nyírbátorból tíz gépjárműfecskendővel érkezett 45 tűzoltó, akiknek hétfő hajnali két órára sikerült eloltani a tüzet. Egy nyírbátori tűzoltó könnyű sérülést szenvedett: a hő hatására berobba-nó ablaküveg elvágta az ujját
- tájékoztatott Holes István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Elmondta azt is: a tűz miatt se másik ipari üzem, sem lakott terület nem volt veszélyben. Az anyagi kár jelentős: egyes becslések szerint eléri a kétmilliárd forintot. Szakértő bevonásával megkezdődött a vizsgálat annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a tüzet. Pernyák Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője közölte: a tűz kívülről terjedhetett az épületre. Hozzátette: az összedőlt csarnok előtt félkész termékeket tároltak.

Fluk Zoltánné, a gyár gazdasági igazgatótól megtudtuk: az üzemnek van biztosítása. Az igazgató közölte: a kárfelszámolással egy időben a vállalat vezetése megkezdte a termelés mielőbbi újrakezdésének előkészítését. Megjegyezte: megrendelőiket tájékoztatják az esetről, és arról is, hogyan tudják teljesíteni a szállításokat.

A leégett üzemcsarnokból a dolgozókat hétfőn a másik, ugyancsak a mátészalkai ipari parkban lévő telephelyre irányította át a cég - a német tulajdonú Flabeg Automotive Gyártó és Kereskedelmi Kft. -, amely elsősorban európai piacokra gyárt autótükröket. A mátészalkai üzem több mint kétszáz embernek nyújt munkalehetőséget. Megtudtuk: a Flabeg az ezredforduló óta van jelen a szatmári városban, és a nem prémium kategóriájú autók legnagyobb európai beszállítója.

Szabó István Mátészalka polgármestere érdeklődésünkre közölte: az önkormányzat minden segítséget megad ahhoz, hogy a német cég minél hamarabb újra tudja indítani a termelést. A városnak nagyon fontos, hogy a munkahelyek megmaradjanak. A polgármester úgy fogalmazott:

- Előre még nem lehet látni, miben fogják majd kérni a segítségünket, de azt máris fel tudjuk ajánlani, hogy az önkormányzat az ipari parkban biztosít egy másik szabad területet, és partner lesz abban is, hogy a hatósági eljárások - például építési engedély kiadása - a lehető leggyorsabban befejeződjenek, és minél gyorsabban felépülhessen az új üzemcsarnok.

A gazdasági tárca vezetője Varga István a Flabeg-csoport igazgatóságának elnökével ma délelőtt tárgyal a kormányzati segítségnyújtás formájáról.

Messziről látszott a füst
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.