Genetikai kulcs az Alzheimer-kórhoz
Két korábbi, nagy kiterjedésű vizsgálat adatait elemezve a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy az ismert hajlamosító tényezőnek számító APOE4 génhez kapcsolódó gének jelenléte jelentősen növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az új felfedezés az érintett páciensek kiszűréséhez, illetve a későbbiekben talán a gyógyításukhoz is közelebb vihet. Jelenleg globálisan mintegy 26 millió beteg küzd a nem gyógyítható és nehezen kezelhető kórral. A gyógyszeres terápiák a már kialakult betegség esetén csak a tünetek enyhítésére képesek, ugyanakkor az időben felismert eseteknél az ismert hatóanyagokkal jelentősen csökkenthető a súlyosabb tünetek kialakulásának tempója. Az előrejelzések szerint 2050-re százmilliónál több embernek lesz szüksége valamilyen hatékony kezelésre. Egy megfelelő szűrési eljárás közülük egyedül Nagy-Britanniában legalább százezret menthetne meg attól, hogy élete utolsó szakaszában állandó felügyeletre szoruló, magatehetetlen beteg legyen.
Az elmúlt napokban már megjelent egy fontos kutatási eredmény az Alzheimer-kórral kapcsolatban, amely arra utalt, hogy a mediterrán jellegű - vörös húsokban szegény, sok zöldséget és gyümölcsöt, illetve növényi olajat tartalmazó, naponta egy kevés bort is magában foglaló - étrenddel, illetve a rendszeres testmozgással nagyjából 40 százalékkal csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata. Ez a tény a genetikai szűrés lehetőségével kiegészülve reményt adhat rá, hogy az Alzheimer-kór a következő évtizedekben elveszíti népbetegség státuszát, és ritka, visszaszorítható egészségügyi problémává válik.