Itt a gyomfanyűvés és a sövénymosás ideje

Kezdődik a kevésbé látványos őszi kerti rabszolgamunka. A nagytakarítást nem érdemes elspórolni, a növények jövőre meghálálják a fáradozást.

A leghatékonyabban most lehet kivágni a gyomfákat. A platán, dió, mandula és az ecetfa magja a leginkább hajlamos a kert kevésbé szem előtt lévő részén gyökeret ereszteni, de a tölgynek vagy a juharnak sem kell sok. Jelenlétük csak akkor tűnik fel, ha már jókora fává cseperednek, ilyenkor általában megkegyelmeznek nekik. A később a hatalmasra növekvő gyomfa már csak a kerítés közelsége miatt is kellemetlenséget okoz. Egyszerűbb most, még kisebb korában megszabadulni tőle. A legjobb, ha minél nagyobb gyökérrel együtt kiveszik a földből. Ha ez már nem sikerül, akkor amilyen mélyen lehet, ki kell vágni vagy fűrészelni. Idén már valószínűleg nem hajt ki, jövőre pedig a földben maradt gyökérből előtörő néhány leveles friss hajtásokat rendszeresen kell permetezni, vagy be kell kenni, valamilyen totális, gyö-keren keresztül ható gyomirtó szerrel. Ha következetesek, akkor egy szezon alatt ki lehet pusztítani a nemkívánatos jövevényt.

A takarításkor számolni lehet a széllel, mert az őszi szelek a kerti széljárástól függően hordják ide-oda a lehullott leveleket. Végül csak össze kell szedni a lombot valahol. Sok hasznot hajt a növényzetnek, ha a lehullott beteg leveleket összegyűjtik és megsemmisítik, a leveleken túlélő gombák szaporítóanyagai ugyanis így már nem lesznek képesek fertőzni a következő szezonban. Nem érdemes ugyanakkor megvárni, amíg az utolsó levél is lehullik a fákról, hiszen ilyenkor a kert méretétől függetlenül szinte már kezelhetetlenül nagy mennyiség gyűlik össze az elhalt levelekből.

Egyre népszerűbbek a lombporszívók. Bőséges kínálatból lehet válogatni az olcsóbb elektromos és robbanómotoros változatok között. Ha a kerttulajdonos pénztárcája engedi, érdemes olyan készüléket választani, amelyik meg is darálja az öszszegyűjtött levelet. A darálvány ugyanis tízszer kisebb helyett foglal el, mint az eredeti levéltömeg - nagy segítség ez a komposztáláskor, de ott is, ahol szervezetten elszállítják a kerti hulladékot.

Munkát ad az utolsó sövényvágás is. A vágás után a nyesedéket lombfésűvel, lombporszívóval el lehet távolítani. A rendszeresen öntözött, s jó karban lévő cserjék hajtásai még növekednek. Ezért a hajtásválogatás még folytatható. Ahogy a koronaalakításra is lehet időt, néhány percet szánni. Az új hajtások kívánatos helyét, állását kötözéssel lehet beállítani. A növekedés a hajtásvég kicsípésével megállítható. Az örökzöldek elszáradt hajtásai bátran kivághatók, ha nem túlságosan nagy a pusztulás, akkor a cserjék maguktól hamar kijavítják a hibát.

A cserjesűrítés egyik módja az új egyedek beültetése. Ezeket lehet vásárolni, de házilagosan is szaporítani. Most van itt az ideje a félfás dugványozásnak. A hajtásdugványokat hidegágyban kell gyökereztetni. A pénztárcakímélő módszer lényege, hogy a levágott - alsó leveleiktől fosztott - hajtásokat a kert egy rendszeresen öntözött félárnyékos részébe kell ültetni laza, tápanyagban gazdag talajba. Előbb-utóbb gyökeret eresztenek.

A lombjukat nem hullató sövényeket is meg kell tisztogatni. Érdemes ilyenkor erős vízsugárral, vagy a nagynyomású mosó szolidabb és nem a cirkuláló fejű adapterével - nem forró, hideg vízzel - átmosni a sűrű koronát. Megtisztul a sövény, mert az apró levelekről a port, a keményebb vizes környékeken a locsolástól keletkező, lepelszerű vízkövet is sikerül eltávolítani. Fontos, hogy a vízsugár a növények tövét is járja, és ezt a részt érdemes átgereblyézni és az felhalmozódó évközi nyesedéket, avart eltávolítani.

Nemsokára rendszeressé válnak a talajmenti fagyok. Bár a legtöbb hidegre érzékeny növény a kertben még teljes pompájában díszlik, már most érdemes téli helyüket előkészíteni. Aki maga gondoskodik a teleltetésről, még időben megvizsgálhatja a növényeket, így kint, a szabadban elpusztíthatja, illetve ritkíthatja a kártevőket, gombákat. Általában a növényekkel a lakásba bekerülő levél- és pajzstetvek okozzák télen a legtöbb gondot. A szakboltokban hobbikertészek számára is árusítanak egyszerűen használható készítményeket. A fagyérzékeny növények hosszú sorába tartoznak a leanderek, a muskátlik, a szabadban nyaraltatott pálmák, egyes babérok, az angyaltrombita és a citrusfélék.

A jövő héten az őszi gyepgondozásról írunk.

A pihenőre állított karácsonyi kaktuszra érdemes rápillantani. Virágrügyei késő nyáron vagy kora ősszel alakulnak ki, amikor a nappalok hosszúsága csökkenni kezd. Ebben az időszakban a dús virágzás érdekében hűvös helyen kell tartani. Ilyenkor csökkenteni kell a vízadagot, és a virágbimbók megjelenéséig rendszeresen párásításról kell gondoskodni. Ha sikeres az öntöző és párásító taktika, valamint a növény az árnyékos nyaralóhelyén bőséges tápanyagkészletet halmozott fel, akkor december közepétől egyszerre virágba borul a kaktusz. Ezen múlik, hogy ne összevissza, hanem december második felében kezdjen virágozni.

Az avar szép, de előbb-utóbb jön a fárasztó összesöprése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.