Tiszavirág, a szolnoki gyaloghíd

A szolnoki belvárosból a Tiszaligetet jövő szeptembertől már egy kerékpárúttal ellátott gyaloghídon is meg lehet közelíteni: így akár percek alatt elérhető lesz a ligetben található főiskolai campus, továbbá a sportpályák, fedett csarnokok, uszoda, strand, szállodák, turisztikai táborhelyek. Eddig a város tüdejének is nevezett zöldövezetbe csak körülményesen, a forgalmas Tisza-hídon át lehetett eljutni, s most ez a hat-nyolc kilométeres kerülőút alig félszáz méteresre csökken. A Tiszavirág fantázianevet viselő gyaloghíd a szolnoki első világháborús emlékműnél lévő teret köti majd össze a tiszaligeti strandfürdő főbejáratával.

A beruházás része annak a nagyjából ötmilliárdos fejlesztésnek, amely a "Szolnok a Tisza fővárosa" nevet viseli. Az Európai Uniótól elnyert közel másfél milliárd forintos támogatás mellé hatszázmillió forintot tesz a szolnoki önkormányzat, további hárommilliárd forintot pedig magáncégek fektetnek majd be a folyóparti település modernizálásába. Ennek a programnak a keretében épül a gyaloghíd melletti két hídfőnél egy-egy park, a tiszaligeti salakos labdarúgópályát műfüvessé alakítják, a Tisza belvárosi részén pedig a Verseghy gimnázium kap új homlokzatot. A beruházások egy része még az idén elkezdődik.

A 444 méter hosszú, öt méter széles hidat a közbeszerzési eljáráson kiválasztott Közgép Zrt. építheti meg, 1,6 milliárd forintért. Ez az összeg magában foglalja a kerékpáros-gyalogos híd építését, valamint a város felőli oldalon egy dísztér kialakítását, illetve a híd díszkivilágítását.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság számos feltételt szabott a híd tervezésekor - tudtuk meg Fazekas Helga árvízvédelmi csoportvezetőtől -, mégpedig azért, hogy a hajózási és árvízvédelmi szempontok ne sérüljenek. A fővédvonali töltésbe például nem építhették be a hídlábakat, s a híd alját is olyan magasságig kellett emelni, hogy a vízen közlekedő járművek elférjenek.

A szolnokiakat megosztja a gyaloghíd terve: azok, akik rendszeresen járnak a tiszaligeti sportpályákra és az uszodába, örülnek neki, ők ugyanis a városból ezentúl rövidebb úton közelíthetik meg ezeket a létesítményeket. Mások viszont azt mondják: egy közúti hídra nagyobb szüksége lett volna a városnak, miután a Tiszán átmenő forgalom jelenleg két, kétsávos hídon zajlik, s a városban állandó a forgalmi dugó. A szocialisták szerint sokkal fontosabb megoldandó gondjai vannak Szolnoknak, mint hogy egy ilyen drága "játékszerrel" kellene megajándékozni a várost - szerintük hamarosan összeomolhat a megyeszékhely közlekedése, inkább erre kellene költeni. A jobboldali képviselők viszont nem játékszernek, hanem Szolnok ékességének nevezik a tervezett gyaloghidat. Szalay Ferenc, a város fideszes polgármestere így érvelt a létesítmény mellett: a gyaloghíd "kitágítja" a várost, s életet lehel a Tiszaligetbe is.

A gyaloghíd látványterve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.