Már Athént fenyegetik a lángok

A görög hatóságok utasítást adtak Athén egyik elővárosának, Agiosz Sztefanosznak a kiürítésére, mert a főváros környékén kitört erdőtüzek a lakosság életét fenyegetik. Az Athéntól 23 kilométerre északra fekvő településnek mind a tízezer lakosát felszólították, hogy távozzék otthonából. A tűz vasárnap elérte a lakóházak körzetét. A rendőrség hangosbeszélőn adott utasítást arra, hogy az emberek merre menjenek. A pánik határán járó lakosok az Athénba vezető főúton indultak el.

A hatóságok a főváros térségében a vészhelyzet miatt már korábban rendkívüli állapotot hirdettek ki, miután a régió polgármesterei szombaton kijelentették: "pillanatnyilag nem urai a helyzetnek". A görög meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a viharos erejű szél iránya várhatóan nem változik, s emiatt továbbra is iszonyú nehéz lesz a védekezés a tűz ellen.

Kilenc helikopter, 12 repülőgép, 132 autó és több száz tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek már mintegy 12 ezer hektárnyi területet pusztítottak el. Olaszország, Franciaország és Ciprus segítséget ígért.

"Nagy megpróbáltatással nézünk szembe. A tűzoltóság emberfeletti erőfeszítéseket tesz" - jelentette ki Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök, aki tegnap helikopterről megszemlélte a pusztítás körzetét, és rendkívüli kormányülést hívott össze.

Görögországban két éve hasonló nagyságú erdő- és bozóttüzek pusztítottak, és akkor több mint hetven ember életét vesztette. Vasárnap reggelig most nem érkezett jelentés emberáldozatról. A tűz Grammatikóban, Athéntól 40 kilométerre északra ütött ki péntek este. (MTI)

Eloltották a kisebb-nagyobb folban, 20-30 hektáron lángoló erdőt Budapest XVI. kerületében szombat délután - közölte a Fővárosi Tűzoltóság. Tizenkét járművel ötven tűzoltó érkezett a Cinkotai és Bökényföldi út közti, illetve Naplás-tóhoz közeli erdőkhöz.

Az oltást nehezítette a közepes erősségű szél, illetve hogy a terület vízhiányos - mondta Dobson Tibor, a kommunikációs főosztály vezetője. Személyi sérülés nem történt, a tűz nem veszélyeztette sem a lakóövezeteket, sem a közlekedést. (MTI)

Eddig több mint tízezer hektáron pusztított a tűz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.