Nem várta meg a fellebbezést a bíró, kivégezték az elítéltet

Hivatalvesztéssel is sújthatják Texas legmagasabb rangú büntetőbíráját az ellene folyó különös perben, Sharon Keller ugyanis vaskalaposan értelmezhette a szabályokat.

Az eset két évvel ezelőtt történt: egy családanya megerőszakolásáért és meggyilkolásáért halálra ítélt férfi ügyvédjei órákkal azelőtt kívántak fellebbezést beadni, hogy Michael Richardont kivégezték volna. Ehhez új érveket találtak a szövetségi Legfelsőbb Bíróság aznapi meghallgatási anyagában; a téma Kentucky állam injekcióval végrehajtott kivégzési gyakorlata volt. Védencükre ez a halálnem várt.

Az ügyvédek az új fejlemény miatt késésben voltak. Negyedórával a bíróság zárása előtt értesítették Kellert, hogy fellebbezésük nem ér oda időben, ám a bírónő bezáratta a hivatalt. A fellebbezést nem iktatták, az elítéltet kivégezték.

A halálbüntetés csak akkor elfogadható, ha az emberek bízhatnak benne: olyan körültekintéssel alkalmazzák, amely kizárja a téves vagy idő előtti kivégzéseket - érvelt az ügyész. A The New York Times vezércikkben állt ki amellett, hogy Keller bírónőt "érzéketlen közönye" alkalmatlanná teszi hivatalára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.