Kanada kiadja a rablással gyanúsított roma férfit

Kiadatás vár egy Magyarországon körözött férfira, akit a kanadai Torontóban vettek őrizetbe - írta az MTI a National Post című lapra hivatkozva.

 Az 52 éves Horváth Adolfot több mint egy évtizede, zsarolás és rablás miatt körözték. Kanadában több mint egy éve rejtőzködött a kiadatás elől, helyi idő szerint szerda reggel fogták el. Egy évvel azután, hogy Kanadában is kiadtak ellene körözést, mert nem jelent meg egy idézésre. A kanadai lap szerint a roma férfi Magyarországon 1997-ben követte el a bűncselekményeket, a magyar hatóságok 2003-ban kérték a kiadatását. A gyanúsítottnak azonban nyoma veszett. A férfi azt állította, azért menekült Kanadába feleségével, valamint fiával még 1999-ben, mert Magyarországon neonácik egy csoportja megszúrta és megverte őt.

A kanadai bevándorlási hatóság először 2004-ben vizsgálta meg az ügyet, és engedélyezte, hogy Kanadában maradjon, úgy ítélték meg, hogy üldöztetése miatt védelemre szoruló személyről van szó. A kanadai igazságügy-minisztérium később azonban megváltoztatta véleményét, és a magyar kormány kérelmét támogatva elrendelte a kiadatást.

Mint a National Post írta, a döntést helyi tiltakozás kísérte. A kiadatását ellenzők azt állították, a férfi etnikai hovatartozása miatt hazatérése esetén újra üldöztetésnek lesz kitéve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.