Százharmincmilliós adatlopás

Legalább 25 év börtönt és félmillió dollár pénzbüntetést kockáztat az a 28 éves amerikai fiatalember, akivel szemben az eddigi legnagyobb adatlopási ügyben emeltek vádat.

A floridai Albert Gonzalez, valamint két, Oroszországban azonosított - de meg nem nevezett - bűntársa több mint 130 millió bankkártya adataihoz férhetett hozzá, miután meghekkelték több nagyvállalat, köztük egy szupermarket- és egy minimarkethálózat számítógépes rendszerét. Az "internetes alvilágban" Soupnazi néven is ismert Gonzalez "gazdagodj meg, vagy pusztulj bele a próbálkozásba hadműveletnek" nevezte el tevékenységét. Az USA több állama mellett Hollandiában, Lettországban és Ukrajnában is feltörtek számítógépes rendszereket.

A vádirat arról nem szól, hogy ezzel mennyi kárt okoztak, illetve mennyi haszonhoz juthattak hozzá. Az illegális online forgalomban a The Wall Street Journal szerint 10-100 dollárért árulják az egyes bankkártyák adatait, attól függően, a tulajdonos hogyan állította be a limitet, vagyis mennyit lehet leemelni róluk. Gonzalezt olyan korántsem hétköznapi gondok "gyötörték", hogy - miközben 75 ezer dolláros (14,5 millió forint) születésnapi partit rendezett - 340 ezret (66 millió forintot) kézzel számolhatott le húszdollárosokban, mivel elromlott a számlálógépe. A mindössze középiskolát végzett, számítógépesként autodidakta fiatalember tevékenysége az amerikai hatóságokra sem vet éppen jó fényt. Gonzalezt egy négyezer fős hekkerbanda állítólagos vezetőjeként hat éve már lefülelték, de nem emeltek ellene vádat, mivel együttműködést ígért a titkosszolgálatnak. 2004-ben a hatóságok járultak hozzá ahhoz is, hogy Floridába költözhessen.

Tavaly egy étteremhálózat rendszerének feltöréséért letartóztatták, és azóta is börtönben ül. Egy éve vádolták meg a TJ Maxx áruházlánc anyavállalatának 200 millió dolláros megkárosításáért, amelyet 40 millió kártya adatainak ellopásával okozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.