Kifosztották a romkertet

Nemzetközi szála is lehet annak a mintegy 200, római korból származó régészeti tárgy eltulajdonításának, amelyeket a szombathelyi Savaria múzeumhoz tartozó Járdányi Paulovics István romkertből lopták el - tudtuk meg Nagy Zoltán múzeumigazgatótól.

Úgy derült fény a lopásra, hogy egy nő egy dobozban bevitt a múzeumba néhány - leltári számmal ellátott - régészeti tárgyat azzal, hogy a csomagot egy ismerőse hagyta nála megőrzésre. Az igazgató elmondta: revíziót rendeltek el a romkertben, ahol a gyanú szerint az öltözőhelyiségként is használt raktárból tulajdoníthatták el a műtárgyakat, s ezek között egy negyven centiméter magas, restaurált római kori amfora is volt. A leletek az ötvenes évekbeli ásatásokból származnak.

Nagy Zoltán szerint a lopás darabonként történhetett úgy, hogy a tolvaj - az ellenőrzés hiányosságait kihasználva - hozzájuthatott a kulcshoz. Több régészeti tárgyat találtak egy szombathelyi lakos szlovén határ menti, bajánsenyei házában.

Gábriel Gábor, a megyei főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a rendőrség a múzeum feljelentését követően büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen kulturális javak kárára elkövetett lopás miatt. A nyomozás részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.