Megvan az alsó állkapocs

Rudabányán eddig 250 rendkívül értékes lelet került elő, de még egyetlen ásatási szezonban sem találtak annyi emberszabásúmajom-leletet a tízmillió évvel ezelőtti korból, mint az idén - tájékoztatta lapunkat a feltárásokat irányító Kordos László, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója. A leletek körülbelül 21 Anapithecus-egyedtől, valamint hét-nyolc Rudapithecus-egyedtől származnak. Ez látszólag nem sok, de ebből a korból Európában ez a leggazdagabb és legjobban tanulmányozott lelőhely. A 38 éve tartó rudabányai ásatások során öt koponyát is feltártak. (A Rudapithecus hungaricus feltalálási helyéről, Rudabányáról kapta tudományos nevét, mindenütt így használják a világon.)

Az ideiek közül az emberré válás szempontjából lényeges új lelet egy Rudapithecus kéztőcsontjainak előkerülése. A kéztőt a csuklónál hét csontocska alkotja, ezek közül kettő, amelyek a hüvelykujj felé vezetnek, össze van forrva. Ez az ember, a csimpánz és a gorilla sajátossága, nincs meg az ázsiai orangutánnál és más majmoknál. A lelet megerősíti azt az elgondolást, hogy az ember, a gorilla és a csimpánz közös őse Afrikában alakult ki, majd Európában élt, évmilliókkal később pedig visszatért a fekete kontinensre.

Az idei ásatási szezon másik rendkívüli felfedezése egy Anapithecus alsó állkapcsának előkerülése volt, tavaly találtak ugyanis egy felső állkapcsot. A tudósok legnagyobb meglepetésére a felső és az alsó állkapocs ugyanattól az egyedtől származik.

Ugyancsak előkerült néhány koponyatöredék is. Az állkapcsok és a koponyacsontok segítségével Kordos László szerint lehetőség nyílik az Anapithecus-koponya rekonstrukciójára is. A koponyamaradványok alapján úgy tűnik, hogy az Anapithecus és a Rudapithecus nagyjából azonos méretű volt. Ami teljesen szokatlan, hiszen ezek szerint egy helyen és egy időben két, nagyjából azonos testtömegű, azonos táplálékot, puha gyümölcsöket fogyasztó emberszabású majom élt. Kordos László szerint az idei ásatási szezon véget ért, de jövőre folytatni szeretnék a munkát egy ígéretesnek tűnő nyolc négyzetméteres területen.

Nagy szerencse: egy ősünk két álkapcsát találták meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.