H1N1: kockázatos orvosság

Oxfordi kutatók szerint az oszeltamivir nevű hatóanyag többet árt, mint használ a sertésinfluenzára különösen hajlamos gyermekek körében.

Riadalmat váltott ki a szülők között annak a felmérésnek az eredménye, melyet oxfordi tudósok végeztek el Tamifluval vagy Relenzával kezelt sertésinfluenzás, illetve veszélyeztetett gyermekeknél. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az oszeltamivir nevű hatóanyaggal járó kockázatok, mellékhatások messze kioltják az előnyöket.

Carl Heneghan családorvos és oxfordi kutató szerint a brit kormány "alkalmatlan stratégiát követ". Bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy majdnem minden influenzás megbetegedés esetén szükségtelen gyermekeknek Tamiflut felírni. Súlyosbítja a helyzetet, hogy minden huszadik gyermek mellékhatásként hevesen hányt, ami kiszáradáshoz és kórházi kezeléshez vezetett. Többen hasmenéssel és asztmás rohammal reagáltak a szerre. Nagy-Britanniában különösen magas a fertőzések száma, és leginkább a 15 éven aluliakat sújtja. A halálesetek száma jelenleg 36. Az Országos Sertésinfluenza-járvány Központ közel egy hónappal ezelőtti beindítása óta a szigetországban több mint 300 ezer személynek írtak fel Tamiflut. Az oxfordi tanulmány annyi engedményt adott azért az oszeltamivir nevű hatóanyagnak, hogy az ezzel kezelt gyermekek fél vagy egy nappal korábban gyógyultak meg, mint a természet erejére bízott kortársaik.

A kormány vezető tisztiorvosa, Sir Liam Donaldson szerint a British Medical Journalban megjelent tanulmány mögött nem rejlik elég háttérinformáció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.