Bányarobbanás, nemzeti gyász és vizsgálat

Az illetékes bányahivatal szakértőin kívül a rendőrség is vizsgálni kezdte a hétfői, húsz halottat követelő nyitrabányai sújtólégrobbanás okait. Emberi mulasztás is közrejátszhatott a tragédiában. Mára Szlovákiában nemzeti gyásznapot hirdettek.

Jozef Vozár, a Szlovák Tudományos Akadémia Földtani Intézetének munkatársa az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján feltételezi, hogy a tárnatűz eloltására érkező bányamentők nem rendelkeztek azokkal a szükséges mérőműszerekkel, amelyek a helyszín légkörének összetételét, többek között a robbanásveszélyes anyagok jelenlétét mutatják ki. - Tárnatűz esetén ezt a veszélyt sosem szabad lebecsülni, ezért a korszerűbb lelőhelyeken már szenzorokkal ellátott robotokat használnak, amelyek még a bányászok megérkezése előtt rögzítik a szükséges adatokat. Nyitrabányán (Handlová) mérőműszerekkel mindenképpen rendelkeznek, ezek nélkül semmiképpen sem ereszkedhettek le a mélybe - nyilatkozta az ismert szakember. Lapunk megkeresésére Bohus Sliacky, a vizsgálatokban illetékes privigyei (Prievidza) körzeti bányahivatal igazgatója elmondta, hogy ameddig nem tanulmányozzák át a hozzáférhető adatot, nincs értelme találgatni.

Több pozsonyi forrás idézi az áldozatok hozzátartozóit, akik bűnös mulasztással gyanúsítják a bánya vezetőit. - A vájárok már a múlt héten jelezték, hogy gázszagot éreznek, féltették az életüket, de a főnökök semmit sem tettek. A férjem nem tehetett mást, térségünkben nagy a munkanélküliség, nem hagyhatta ott a bányát, most meg ott lelte a halálát - közölte az egyik megözvegyült asszony. Peter Cicmanec bányaigazgató azt hangoztatja, hogy minden óvintézkedést megtettek.

A tragédia hétfőn következett be, miután reggel tűz ütött ki az egyik tárnában, mintegy 330 méterre a föld alatt. Tűzoltás közben, délelőtt fél kilenc körül valószínűleg a keletkező káros égéstermékek robbantak be, s azóta megszakadt a kapcsolat az ott dolgozó tizenegy bányamentővel és kilenc vájárral. A mintegy 150 méterrel távolabb levő, további kilenc bányász a nagy légnyomás következtében sérült meg. Őket a bajmóci kórházban látták el, közülük senki sincs életveszélyben. Késő éjszakára kiderült, hogy a húsz eltűnt személy közül senki sem élte túl a robbanást. Közülük hétnek a felismerhetetlenségig szétroncsolt holttestét már megtalálták a bányamentők, mintegy hatvanöt méterre a szerencsétlenség színhelyétől, a többiekét még keresik. Több szakértő szerint a robbanás akkora volt, s azután olyan nagy lett a hőség, hogy az ott-tartózkodó személyeknek nem volt esélyük a túlélésre.

Tegnap délelőtt rendkívüli ülést tartott a pozsonyi kabinet, amelyen mára nemzeti gyászt rendeltek el. Döntöttek arról is, hogy az elhunytak hozzátartozóinak nyolcszáz euró gyorssegélyt utalnak ki, és további támogatásokat is kilátásba helyeztek. Az áldozatok közül tizenhárom helybéli. Az egyik asszonynak a férje és a fia is odaveszett. Értesüléseink szerint az elhunyt három, nagykürtösi (Velky Krtís) illetőségű bányamentő közül Nagy Róbert magyar nemzetiségű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.