"Spanyolban" nyaraltak a bűnözők

Letartóztatott egy magyar állampolgárságú férfit a spanyol polgárőrség pénteken, aki a gyanú szerint 67 nagy értékű térképet és más térképészeti dokumentumot lopott el a mediterrán ország több könyvtárából és történelmi archívumából. Z. V. közel 30 spanyol várost szándékozott "meglátogatni", mielőtt áttért volna portugál-francia-olasz körútjára - tájékoztatott a spanyol polgárőrség tegnap.

A férfit pamplonai szállodai szobájában fogták el, ahol megkerült minden eddig eltulajdonított XVI-XVII. századbeli térkép. A gyanúsított Soria, Toledo, Valladolid, Logrogno és Pamplona gyűjteményeiből lopta el a történelmi ereklyéket. A férfi hamis kutatói igazolvánnyal jutott be a könyvtárakba, ahol pénztárcába vagy szemüvegtokba rejtett kis késsel - vagy fémdetektorral felszerelt könyvtárak esetén műanyagból összeeszkábált vágószerszámmal - hámozta le a térképeket. A 48 éves férfi - aki a Dominikai Köztársaságban használtautó-kereskedéssel foglalkozott - elmondása szerint a térképeket saját gyűjteményébe, nem pedig eladásra szánta.

A spanyol hatóságok azt vizsgálják: volt e a magyar férfinak kiépített kapcsolata olyanokkal, akiknek eladhatta az eltulajdonított térképeket. A polgárőrség 2008 márciusa óta kereste a könyvtári rablót és dominikai származású párját, akivel Spanyolországba érkezett.

Ugyancsak Spanyolországban tartóztattak le egy másik magyar bűnözőt, aki állítólag mintegy 300 millió eurót sikkasztott el, és a Costa del Solon lévő Fuengirola spanyol üdülőhelyen próbált meg elrejtőzni. Az A. I. K. rövidítéssel azonosított, 48 éves férfi elfogása a település külföldi lakóinak köszönhető, akik felhívták a figyelmet a feltűnő külsejű, náci jelképekkel tetovált illetőre. Az illető a GP Trade Kft. igazgatójaként több tízezer tonna kukoricát értékesített, de a 353 millió eurós vételárból hamisítás, megvesztegetés és csalás segítségével mintegy 300 milliót elsikkasztott. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.