Két hét Hétrétország

Senkinek sem kell hétrét görnyednie a most kezdődő őrségi fesztiválon, hacsak nem akar valaki egy nyitott portán a tyúkólba bepillantani, vagy a táncmulatságon egy hajnali görbe óra rá nem kényszeríti. A Hétrétország elnevezést inkább a nyugat-dunántúli történelmi vidék virágdús rétjeiről és legelőiről kapta a szerek és porták fesztiválja. A kéthetes rendezvénysorozatnak bemelegítője lehet a ma kezdődő kercaszomori program: fellép többek közt az ír népzenét is magas színvonalon közvetítő Hétrét együttes, Simon Attila művészi és Marton Gyula hatvan-hetven éve készült fotóit is bemutatják.

Magát a fesztivált kedden Berecz András estjével nyitják meg az őriszentpéteri pajtaszínházban és augusztus 23-án a magyarföldi Pajtában ér véget. Vendégművészek sokasága járja közben a falvakat: Bognár Szilvia, Palya Bea, Presser Gábor, Ferenczi György és Lajkó Félix mellett lesz Neil Young Sétány-Makám közös koncert, fellép többek közt a Söndörgő, a Csík zenekar Őze Áronnal és a Hétrét is. Lesz cigány kabaré és zenei est, augusztus 20-án a népi együttesek találkoznak. Felhangzanak középkori himnuszok, Mária-énekek, előadást tart a Bárka Színház.

Minden délben egy-egy hétrétországi falu mutatkozik be az őriszentpéteri Malomban, az Őrségi Nemzeti Park pedig túrán ismerteti a rovarevő harmatfüveket. Húsz falu mintegy negyven, e napokon nyitott portáján kismesterségek titkaiba, évszázados hagyományokba pillanthatnak be a vendégek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.