Tízezerbe kerül egy hívás

Nem a szabálysértési, hanem a közlekedési törvényben foglaltak szerint büntetik mától azokat, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak vagy a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezéseket. A rendőrnek mostantól kötelező a szabályszegést rögzítenie, és az azt követő közigazgatási hatósági eljárásban fix összegű, a jelenleg szokásosnál nagyobb büntetést szabnak ki.

A most hatályba lépő jogszabály-módosítás szerint, aki menet közben kihangosító nélkül telefonál, tízezertől húszezer forintig terjedő büntetésre számíthat. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, illetve a bukósisak nélküli motorozás tízezertől harmincezer forintig terjedő összegbe kerülhet, ha pedig valaki megfelelő biztonsági ülés nélkül szállít gyereket, annak legkevesebb 15 ezer, de legfeljebb 45 ezer forintot kell fizetnie. Az alsó határ lakott területen belül elkövetett szabálysértés esetén érvényes, míg autópályán a maximumot kell kiszabni.

A közlekedési tárca által benyújtott előterjesztés indoklásában a közlekedésbiztonság fokozásával indokolták a változást. A büntetési tételek egyébként meglehetősen alacsonyak, mert a törvény tíztől nyolcszázezer forintig terjedő bírságot tesz lehetővé, ám a végrehajtásáról szóló kormányrendelet előkészítésekor nem fogott ilyen vastagon a kodifikátorok ceruzája.

Biztonsági gyermekülés autóban
biztonsági gyermekülés autóban, biztonsági öv bekapcsolása gyerekülés, gyermekülés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.