Teraszszigor a Ráday utcában is

Bezáratta a IX. kerület önkormányzata a Ráday utcában működő Siraz perzsa étterem teraszát, az erről szóló, július 3-i keltezésű határozatot a cégtulajdonos július közepén vette kézhez. A határozat szerint ő két héten belül fellebbezéssel élhet, és bár ez a határidő még nem járt le, az önkormányzat emberei tegnap délelőtt teherautóval megjelentek a helyszínen, összepakolták az étterem teraszán lévő 56 széket és több tucat asztalt, majd távoztak.

Jahroi Afi cégtulajdonos az esetről lapunknak azt mondta, őt napközben hívták az étteremből, siessen a helyszínre, mert az önkormányzat épp elviteti a berendezési tárgyakat. Úgy vélte, az IX. kerület lépése jogellenes, hiszen a terasz bezárásáról nincs jogerős döntés (ilyet a helyszínre érkező önkormányzati emberek sem tudtak mutatni neki), hiszen még nem futott ki a fellebbezési határidőből. A székek és asztalok elviteléről kapott ugyan jegyzőkönyvet, de a saját példányát nem volt hajlandó aláírni.

Jahroi Afi kihívta a rendőrséget is, de nem kapott segítséget, még őt fenyegették azzal, ha nem működik együtt, bilincsbe verik, így az eset után rögtön a ferencvárosi rendőrkapitányságon az önkormányzat ellen feljelentést tett. Az üzlettulajdonos nemcsak a kerület intézkedésének jogszerűségét, hanem a stílust is nehezményezi, a jegyző nevében eljáró önkormányzati emberek ugyanis azt mondták neki, "ez a terület az övék, azt csinálnak, amit akarnak, és jobb, ha nem akadékoskodik".

A tulajdonos emlékeztetett arra, hogy üzletét többször ellenőrizték, mert állítólag rendszeresen panaszkodnak a terasz zaja miatt, de ő a panaszokról felvett jegyzőkönyvekről nem tud, azokból nem kapott, a zajhatárérték túllépését pedig nem állapították meg a mérések során. A teraszt egyébként a tulajdonos augusztusban is üzemeltetni akarta, erre kért volna engedélyt, a dönteni hivatott önkormányzati bizottság viszont legközelebb szeptemberben ülésezik.

Szerettük volna a kerületi jegyző álláspontját is megtudni az ügyről, Oszvári István titkárságán viszont lapunkkal azt tudatták, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, így nem nyilatkoznak.

Ferencvárosban júniusban módosították a közterületek használatáról szóló rendeletet, amely szerint a teraszok legfeljebb egy hónapra kaphatnak helyfoglalási engedélyt, éjfélkor pedig be kell zárniuk. Az önkormányzat szakemberei a vendéglátóhelyeket helyszíni zajmérések során, illetve szúrópróbaszerűen, inkognitóban szokták ellenőrizni, és amelyikkel gond van, azzal a következő hónapra nem hosszabbítanak. (S. G.)

A Liszt Ferenc téri, Andrássy úti, Hajós utcai és Nagymező utcai vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület szerint a terézvárosi önkormányzat "csendrendelete" alkotmánysértő, önkényes, diszkriminatív és alkalmazhatatlan. A rendelet szeptembertől megtiltja a vendéglátó-ipari egységeknek, hogy 22 óra után nyitva tartsanak. Az egyesületi közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendelet miatt kiürülne a szórakoztatónegyed. A Főpolgármesteri Kabinet - közlése szerint - aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig a "csendrendelet" felülvizsgálatát kérte. Az ügyről véletlenszerűen megkérdezett ezer ember 83 százaléka egy közvélemény-kutatás szerint szintén határozottan ellenzi a korlátozó rendeletet; a felmérés eredményét a Szabad Európa Társaság kedden juttatta el az MTI-hez.

Az önkormányzat elvitette az asztalokat és a székeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.